Csütörtökön jön Orbánhoz a trópusi Trump

Külpol

Jair Bolsonaro személyében első alkalommal látogat brazil államfő Magyarországra.

A trópusi Trumpnak is nevezett szélsőjobboldali brazil államelnök csütörtökön tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel, miután fogadja őt Áder János köztársasági elnök. 

Brazília elnöke csütörtök reggel érkezik Budapestre. Először a Hősök terén koszorúz, majd Áder János köztársasági elnök fogadja őt a Sándor-palotában. Ezt követően Jair Bolsonaro és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban tárgyal. Megbeszélésük után sajtónyilatkozatot tesznek - ismertette a tervezett programot az állami hírügynökséggel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Az oltásellenes, homofób, klímaszkeptikus, illetve több szélsőséges megnyilvánulásáról ismert brazil elnök egy alkalommal már találkozott Orbánnal: a kormányfő ott volt Bolsonaro 2019-es beiktatásán. Bolsonaro alatt rekordokat döntött a koronavírusban elhunytak száma Braziliában: tavaly márciusban az ország a második legnagyobb halálozási számot produkálta a világon az Egyesült Államok után. Az elnök a járvány alatt olyan nyilatkozatokat tett, hogy aki oltott, az nagyobb eséllyel lesz AIDS-es. A Facebook és a YouTube utána ideiglenesen le is tiltotta Bolsonarót.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk