Cyber hírek

  • 2001. május 3.

Külpol

Mayday MonopoA globalizációellenes csoportok május elsején Londonban "Mayday Monopoly" néven tömegdemonstrációt kívánnak rendezni - sajtóértesülések szerint attól lehet tartani, hogy a több ezer antikapitalista tüntető, köztük számos keményvonalas aktivista az ünnepnapot erőszakos randalírozásra akarja felhasználni. Tony Blair brit miniszterelnök és Ken Livingstone londoni polgármester a zéró tolerancia elvét hirdette meg a rendezvénnyel szemben: az előzetes bejelentések szerint a városban kereken ötezer rendőrt fognak állomásoztatni.
A Times értesülései szerint Nagy-Britannia hatóságai megfigyelés alatt tartják az antikapitalista rendezvénnyel kapcsolatos weboldalakat, sőt felmerült a www.maydaymonopoly.net oldal bezáratásának ötlete is, de a rendőrség végül úgy határozott, engedi működni a fórumokat, és így azonosítja a főszervezőket. A rendőrségnek a neten nemcsak azzal gyűlik meg a baja, hogy az aktivisták szinte csak titkosítva leveleznek egymással, de különbséget kell tenniük a valódi tervek és a megtévesztő fiktív leírások között is.

Játékcégeket perelnek a Columbine-szülők A columbine-i mészárlás áldozatainak szülei pert indítottak 25 játékfejlesztő cég, köztük az AOL Time Warner, az amerikai Nintendo és a Sony Computer Entertainment ellen. A szülők összesen mintegy ötmilliárd dollár kártérítést követelnek az erőszakos játékok fejlesztőitől és terjesztőitől, mivel szerintük azok nélkül - külön kiemelve az 1993-as Doomot - nem következett volna be a tragédia. Két évvel ezelőtt Eric Klebold és Dylan Harris 12 diáktársát és egy tanárát lőtte le a Columbine High Schoolban, majd magukkal is végeztek. A mészárlás évfordulója előtt egy nappal beadott kereset szerint a szülők filmmel tudják bizonyítani, hogy a lövöldözést a Doom hatása alatt követték el a fiatalok. Az érintett cégek nem kívánták kommentálni a keresetet.

Megfélemlítették a vízjeltörőket A digitális hangzóanyagok vízjeles másolásvédelmét feltörő kutatócsoport úgy döntött, nem hozza nyilvánosságra eljárásuk részleteit, miután az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) perrel fenyegette meg őket. Az RIAA és két másik szervezet bejelentette, hogy beperlik a kilenc kutatót, ha csütörtöki konferenciájukon ismertetik, hogyan kerülhető meg az illegális másolást korlátozó technológia. Ed Felten princetoni professzor elmondta: egyelőre meghajolnak az ipar fenyegetése előtt, de egy napon majd nyilvánosságra hozzák kutatásaik eredményét. Az RIAA, a Secure Digital Music Initiative (SDMI) és a Verance szerint az eljárás nyilvánosságra hozatala sértené a Digital Millennium Copyright Act digitális szerzőijog-védelmi törvényt. Bár a kutatók elfogadták az online titoktartási egyezményt az SDMI másolásvédelem-törő versenyén, szinte a teljes tanulmányuk hozzáférhető a www.cryptome.org/sdmi-attack.htm internetcímen.

Online foci Az Intel (www.intel.com) és az Orad Net (www.oradnet.com) egy új eljárást fejlesztett ki, amellyel a futballmérkőzéseket az interneten lehet közvetíteni. A Toplay Soccer lehetővé teszi a focirajongóknak, hogy a játékot a legkülönbözőbb perspektívákból figyelhessék. Az ismétlések lassítva bármely szögből lejátszhatók, és kiegészítő információk kérhetők be a játékosokról vagy a csapatokról. A Toplay Soccer alkalmazza elsőként az Intel Interactive Sports elnevezésű szoftverét, amely az Orad Net Sport Tracking platformjára épül: a háromdimenziós képek generálásához a valós játékot az Orad Net szoftverével elemzik. Egy-egy jelenet egyes részleteit - a labda, a játékosok, a nézőtér helyzetét - digitális pontrácsként feldolgozzák, és a kliensgép képernyőjén háromdimenziós animáció formájában jelenítik meg. A felbontás a képernyő és a számítógép képességeihez, valamint a kapcsolat sebességéhez igazodik. Április végétől az egész rendszer elérhetővé válik a tévéadók és az internetszolgáltatók számára.

Houston: lefagyott a Windows A Nemzetközi Ûrállomás legénysége napi küzdelmet folytat a Microsoft Windows NT operációs rendszerével. A számítógépes hibák miatt a múlt héten el kellett halasztani a bázis robotkarjának a kézfogását az Endeavour űrrepülőgép robotkarjával. A mind a három fedélzeti számítógépben jelentkező hiba miatt a földi irányítóközpont elvesztette a közvetlen összekötettést az űrállomással, mert annak antennái sem voltak működőképesek. Ugyanekkor elromlott a szén-dioxid-szűrő berendezés is, s ezért mindkét esetben az Endeavour működő műszereit vették igénybe az asztronauták. Végül Susan Helms asztronauta egy noteszgép segítségével hozzá tudott kapcsolódni az egyik vezérlő számítógéphez, és helyre tudta állítani az összeköttetést a földi irányítóközponttal is. A szakemberek remélik, hogy az egyik, ismét működő vezérlő számítógépen keresztül sikerül diagnosztizálni a problémát, és rövidesen mindhárom számítógépet munkába állíthatják. A NASA közlése szerint az űrállomáson tartózkodó asztronauták élete egy percig sem volt veszélyben: az életfeltételeket biztosító berendezések és a napenergia-kollektorok működését a komputerek meghibásodása nem befolyásolja.

JE-fogyasztóvédelem Tizenhárom ország, köztük Magyarország összefogásával kedden elindult az Econsumer (www.econsumer.gov) weboldal. Az érintett országok fogyasztóvédelmi szervezetei közös virtuális panaszirodát nyitottak, ahol az online üzletek csalódott vagy megkárosított vásárlói megismerhetik az országonként hatályos fogyasztóvédelmi szabályokat, és panaszt tehetnek a tagállamok bármelyikében működő online áruház ellen.

Kurzweil díja Raymond Kurzweil feltaláló nyerte idén a Lemelson-MIT ötszázezer dolláros díját. Az elismerés, amelyet múlt szerdán Washingtonban adtak át, Kurzweil mesterséges intelligencián és felolvasó rendszereken végzett harmincöt éves munkáját díjazza - például a vakok számára írott szöveget felolvasó gépet, amelyet 1976-ban készített. A Lemelson-díj Jerome Lemelsonról kapta nevét, aki több mint ötszáz esetben indított pert szabadalmi jog megsértése miatt.

Napalmot a tehenekre A vietnami háborúból ismerős napalm bevetését javasolta a száj- és körömfájás járvány miatt levágott állattetemek megsemmisítése érdekében a brit parlament egy képviselője. A munkáspárti honatya szerint a szer gyorsabban megsemmisíti a tetemeket, mint a hagyományos égetés. Az Egyesült Királyság környezetvédelmi minisztere megfontolandónak nevezte a javaslatot.

Levél az űrbe A Nemzetközi Ûrállomás asztronautái személyesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire a BBC oldalán publikált e-mail címen - adta hírül az Index. Az astrocontact [at] esa [dot] int címre küldött kérdésekre az Alfán tartózkodó Umberto Guidoni válaszol.

Süllyed a Napster Az online zenecserélőt tömegesen hagyják el a felhasználók, miután a Napster (www.napster.com) elérhetetlenné tette a hálózatról letölthető jogdíjköteles MP3-akat. Felmérések szerint az elvándorlás már a márciusi bírósági döntést követően megindult: az internetezők olyan szolgáltatások után néznek, amelyeket nem fenyeget a bezárás veszélye.

Figyelmébe ajánljuk