Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 18. szám, (2001.05.03. (2001-05-03)

Egotrip

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Bíbic 2001!)

Bíbicnek lenni se fenékig tejfel. Pedig azt hittem, hogy majd az a sok szárnyalás, kilépés a síkból, belépés a térbe, felülemelkedés, madártávlat, nem kell cipőt hordani, és megfelelő formájút keresgélni egy héten át, a ruházkodás nyűge is elszáll, fárasztó és haszontalan megmutatkozások, hogy ez mind egyszerre le van bírva.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (Edinahíd)

Ez a mondat, ilyen, nincs. Nem létezik. De hát, csak ami nincs, ahogy a költő mondja, annak van mobiltelefonja, mielőtt széthull, darabokra. (A költő, a mobiltelefon, E. Kornél.)

Publicisztika

Publicisztika

Csáki Judit: "Szia, Jani!" (A Nemzeti Színházról)

Azt mondja Szikora János, az új Nemzeti Színház nyitó előadásának rendezője, hogy igazán közvetlen, mondhatni, természetes módon zajlott az ő felkérése. Egyszerűen felhívta az államtitkár a minisztériumból, és azt mondta a telefonba: "Szia, Jani!" Noha ez a sziajanizás szerves folytatása a történetnek, nehogy már ott tartsunk az adaptálódásban, hogy meg sem ütközünk rajta.

Publicisztika

Kormány vagy börtön

Torgyán az általa főszerkesztett Kis Újság című lapban a Fideszt a kisgazdapárt lefejezésének szándékával vádolta meg. Rögtön utána ultimátumot adott a kormányfőnek: a koalíciós szerződés alapján az FKGP-nek járó tárcák élére az FKGP akarja kinevezni a minisztereket: Boros Imrének mennie kell. Orbán Viktor erre azt mondta: mindent meg lehet beszélni, ajtaja mindenkor nyitva áll. A kormányfő vagy azért mondta ezt, mert a tavaly óta érvényben lévő stratégia értelmében neki a pártpolitikán felül álló, mindenkivel megegyezésre törekvő miniszterelnököt kell játszania, vagy azért, mert egyelőre nem tudja, hogy mit tud Torgyán.

Publicisztika

Egy nemzet születése

Tájhazánkban, Ká-Európában áperte kijelenteni egy magát nemzetnek gondoló közösségről, hogy tulajdonképpen nem is nemzet, hanem magukat politikusnak álcázó gengszterek (esetünkben: cigarettacsempészek, az olasz maffiózók területi képviselői etc.) által félrevezetett, hontalan izé lenne, rendszerint súlyos etnikum-, állam- és nemzetközi pofozkodáshoz szokott vezetni. Márpedig Montenegró, vagyis Crna Gora és Szerbia viszonyában épp ez az állapot kezd kialakulni.

Belpol

Belpol

"Nincs bizonyítási kényszerem" (Horn Gyula)

a jelenlegi elnökségnek a 2002-es választások utánig szól a mandátuma. Horn Gyula volt miniszterelnököt saját ambícióiról, pártjáról és a múltról kérdeztük.

Belpol

A pedofília és a pedofilügyek kezelése: Gyerekcipőben

és undorral utasítana el a társadalom, mint a pedofíliát. Bármilyen más bűncselekmény elkövetője nagyobb megértésre számíthat, mint az, aki a gyermekek ártatlanságával visszaélve követ el olyasmit, amire nincs bocsánat. A társadalmi elvárás is egyértelmű: a pedofilokat szigorúan meg kell büntetni, és ennek megfelelően az ilyen tettek bűncselekménynek számítanak mindenütt a világon. De vajon mindez kellőképpen elrettentő, és ennyire egyértelmű volna a probléma kezelése?

Belpol

Kormányzati ígéretek Budapestnek: Közlekedj okosan!

Budapest vezetése még magához sem tért a metróper elvesztése miatti sokkból, máris különleges meglepetés várta. Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdasági Tanács április 10-i ülésén előrukkolt a farbával: elkészült egy 250 milliárd forintos terv a fővárosi közlekedés fejlesztésére - közölte. A kormány és a főváros közötti közismerten rossz viszony miatt ilyen bejelentésre senki sem számított, ráadásul e kormányfői akcióra semmi jel sem mutatott, úgyhogy a hírt meglehetős érdeklődés fogadta.

Belpol

Megkezdődött a Nógrádi-baleset tárgyalása: A rohanás ára

Az egyik tanú azt vallotta, hogy a baleset után, amikor segédkezett a sérültek mentésében, látta "a sofőrt és egy ősz hajú szakállast" kimászni az Audiból, és hallotta, amint egymással beszélnek. A bíró megkérdezte: felismeri-e a tárgyalóteremben lévők között azt, akit akkor látott. A középkorú villanyszerelő, aki a végzetes pillanatban becslése szerint mintegy 15-20 méterre volt az ütközés helyszínétől, gondosan átvizsgálta a termet, majd szabódva azt mondta: nem, most nem rémlik. Amikor a bíró közölte, hogy az autóvezető éppen mögötte ül, kicsit balra, akkor a férfi rámeredt a tétovázva kiegyenesedő vádlottra, és kiszaladt száján: "Úgy emlékszem, a szakállasnál az az ember tíz-tizenöt évvel fiatalabb volt."

Belpol

A kormány és a nyugdíjreform: Eddig, ne tovább!

Az Orbán-kormány s vezető ereje, a Fidesz soha egy percig sem titkolta azon meggyőződését, hogy az eredetileg egységesen felosztó-kiróvó rendszerű nyugdíjszisztéma részbeni piacosítása, a magánnyugdíjpénztárak felállítása, s egyáltalán, az 1998. január 1-jével beinduló vegyes nyugdíjrendszer alapjaiban elhibázott. Az érvek között keveredett a nyers etatizmus és a kifinomulatlan piac- (konkrétan: biztosító-) ellenesség, egyszerre hivatkoztak arra, hogy az állami nyugdíjrendszerből a magánpénztárakhoz áramló milliárdok megterhelik a büdzsét, maradandóan deficitessé teszik a tb nyugdíjalrendszerét, és veszélyeztetik a mindenkori nyugdíjkifizetések biztonságát, valamint arra, hogy a magánpéztáraknál vezetett privát számlákon heverő pénz nincs akkora biztonságban, mint ha azt az állam (pontosabban: az általuk visszaállamosított tb) kezelné. Ez utóbbi érvet a leginkább érintettek a maguk módján diszkréten kiröhögték, és tömegesen - még a korábbi számításokban kalkulált mértéket is jóval meghaladva - léptek a magánbiztosítók kötelékébe, miáltal valóban a korábban prognosztizáltnál sokkal nagyobb deficitet okoztak az állami nyugdíjalapoknál. A pénztártagok száma mára 2 millió 157 ezerre nőtt, összes megtakarításaik elérik a 403 milliárd forintot, ebből csak tavaly 175,3 milliárdot tettek számlájukra a módfelett optimista magánbiztosítottak. Ez pedig igen nagy pénz, s kormányunk éppen ezért nem szűnik hangoztatni: maga is tudná, mit tegyen eme összeggel vagy legalábbis egy részével (hivatalosan nem mást tenne persze, mint biztosítaná a nyugdíjkifizetések zavartalanságát). Az Orbán-kormány fennállása óta megállás nélkül packázik a magánpénztári tagokkal: a nyugdíjreformtörvény - melyet 1997-ben az Országgyűlés hagyott jóvá, s melyet azóta sem vontak vissza - előírta: a nyugdíjpénztári befizetés a bruttó bér hat százalékáról indulva, évenként emelkedve, 2000-re eléri a nyolcszázalékos szintet. Ám a kormány évről évre eljátszotta ugyanazt a trükköt, s meggátolta a magánpénztári járulékrész szintjének emelését. Évente így immár két százalékot tesz zsebre - amit eredetileg a pénztártagok számláin kellett volna kamatoztatni, de most az államosított tb-kasszába folyik be -, s nyilván a folyó nyugdíjakat finanszírozzák belőle. Ezáltal nemcsak az elmaradt befizetés, de annak jövőbeni (most már biztosan elmaradó) hozamai mértékében károsodnak a magánpénztártagok (hangsúlyozzuk: több mint kétmillió magyar választópolgárról van szó, akik feltehetően tudják már, kik akarják őket megrövidíteni; azaz a kormány vagy vak, vagy nagyon magabiztos).

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

PEN: ÚJ ELNÖK Az eddigi alelnököt, Görgey Gábor írót választotta elnökéül a Nemzetközi PEN Club magyar központja: Görgey Hubay Miklóst váltja fel a szervezet élén.KÖNYVFESZTIVÁL A díszvendégként meghívott Robert Merle távolmaradásával (a 93 éves francia író, akinek köteteiből 3,5 millió példány kelt el nálunk, egészségi okból nem vállalta az utazást; nevében egy francia diplomata vette át a Budapest Nagydíjat) még több figyelem jutott a VIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál más külföldi vendégeinek, köztük a kortárs cseh irodalom reprezentánsainak.

Külpol

Cyber hírek

Mayday MonopoA globalizációellenes csoportok május elsején Londonban "Mayday Monopoly" néven tömegdemonstrációt kívánnak rendezni - sajtóértesülések szerint attól lehet tartani, hogy a több ezer antikapitalista tüntető, köztük számos keményvonalas aktivista az ünnepnapot erőszakos randalírozásra akarja felhasználni. Tony Blair brit miniszterelnök és Ken Livingstone londoni polgármester a zéró tolerancia elvét hirdette meg a rendezvénnyel szemben: az előzetes bejelentések szerint a városban kereken ötezer rendőrt fognak állomásoztatni.

Könyv
Film

Film

"Kivételezett helyzetben" (Víg Mihály)

Magyar Narancs: A te filmzenéid jó tizenöt éve elválaszthatatlanok Tarr rendezéseitől és Krasznahorkai László forgatókönyveitől. Barátságból lett közös munka, vagy fordítva?

Zene

Zene

Koncert: Majdnem eredeti (Namgyal Lhamo a Fonóban)

Tibeti zene és tibeti zene között nem igazán tud különbséget tenni az európai fül, még kevésbé, mint a túlnátriumglukosztátozott (zselézett) kínai konyha és egy menő kantoni séf főztje között. Könnyű volna azt mondani egy tibeti hangról, hogy amikor megszólal a torokban, akkor világzenéről van szó, de mégsem merném sokéves tapasztalat nélkül ennek bizonyosságával áltatni a jól kiéheztetett, koncertjáró közönséget.

Lokál

Lokál

Vidám Park: Sem Varsóban, sem Prágában

A tavaly szerzett Looping Star elsőként verte népszerűségben a hullámvasutat. A most felállított álomhajó indítása előtt a kezelő figyelmeztet: Azért a szemüveget tessék eltenni. Ekkor akarok kiszállni. Először.

Tudomány