Kulturális hírek

  • 2001. május 3.

Külpol

PEN: ÚJ ELNÖK Az eddigi alelnököt, Görgey Gábor írót választotta elnökéül a Nemzetközi PEN Club magyar központja: Görgey Hubay Miklóst váltja fel a szervezet élén.KÖNYVFESZTIVÁL A díszvendégként meghívott Robert Merle távolmaradásával (a 93 éves francia író, akinek köteteiből 3,5 millió példány kelt el nálunk, egészségi okból nem vállalta az utazást; nevében egy francia diplomata vette át a Budapest Nagydíjat) még több figyelem jutott a VIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál más külföldi vendégeinek, köztük a kortárs cseh irodalom reprezentánsainak.
Képünkön (középen) Irina Obermannová, akinek a művét (Egy őrült feleség naplója) az Európa Kiadó jelentette meg. A rendezvényen több mint 30 ország 500 kiadója vett részt, a hazaiak mintegy 300 új címet időzítettek ez alkalomra. Programba iktatták az első kötetes szerzők nemzetközi fesztiválját, szó esett az ideitől a jövő évi Ünnepi Könyvhétig tartó Olvasás Évéről, s megemlékeztek a száz éve született Németh Lászlóról.

STAX MUSEUM A Tennessee állambeli Memphisben lerakták a Stax Museum of American Music alapjait, mely az amerikai soulzene legendás kiadója, a Stax Records emlékét lesz hivatott megőrizni, s egyúttal a mellé építendő konzervatóriummal és előadóközponttal szolgálni a jövőt. A 20 millió dolláros beruházás a Soulsville nevű nonprofit csoporthoz fűződik - fénykorában Soulsville, USA néven emlegették a cég stúdióját, melynek helyén a múzeum áll majd. Stax címkével olyan sztárok lemezei láttak napvilágot, mint Isaac Hayes, a Staple Singers vagy a Booker T. and the MG´s. 1959 és 1975 között 800 kislemezt és 300 albumot dobott piacra a Stax, művészei nyolc Grammy-díjat nyertek, három amerikai Nr 1 slágerrel és tizenkét Top 10 kislemezzel büszkélkedhetnek. A céget - eredetileg Satellite Records néven - Jim Stewart és Estelle Axton alapította; a sikerek elmúltával, 1977-ben mindenestül megvásárolta a Fantasy Records.

CANNES Hacsak Az amerikai komédia aranykora című sorozatban vetítendő, Holiday című George Cukor-darabot nem számítjuk, nem találunk magyar rendezőt a május 9-20. között tartandó, 54. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál programján. A nyitó esten Baz Lurhmann fiatal ausztrál rendező Moulin Rouge című amerikai filmjét vetítik. Az előzetes rostán összesen 1798 film (köztük 854 nagyjátékfilm) ment át, kétszer annyi, mint 1997-ben, mire kialakult a mezőny. A hivatalos versenyben és az Un Certain Regard szekció hasonló figyelmet érdemlő, de nem díjért futó mezőnyében 23, illetve 22 alkotás kapott helyett 11, illetve 15 országból. A Liv Ullman norvég rendező-színésznő vezette zsűri a nagyjátékfilmek versenyében megnéz majd öt amerikai (Joel Coen, David Lynch, Sean Penn, Baz Lurhmann, Andrew Adamson), négy francia (Jacques Rivette, Catherine Corsini, Francois Dupeyron, Cedric Kahn), három japán (Imamura Shohei, Aoyama Shinji, Kore-eda Hirokazu), két-két olasz (Nanni Moretti, Ermanno Olmi) és tajvani (Hou Hsiao-Hsien, Tsai Ming-liang), valamint egy-egy svájci (Jean-Luc Godard), osztrák (Michael Haneke), iráni (Mohsen Makhmalbaf), portugál (Manoel De Oliveira), spanyol (Marc Recha), orosz (Alekszander Szokurov) és bosnyák (Danis Tanovic) produkciót. A versenyen kívüli premierek sorában látható majd többek között Francis Ford Coppola kibővített Apokalipszis, most-verziója, s külön vetítést szerveztek Abbas Kiarostami ABC Africa, Martin Scorsese Il mio viaggio in Italia és Claude Lanzmann Sobibor, 14 octobre 1943 című alkotásának.

MAGYart Sajtótájékoztatón ismertették a júniustól decemberig tartó franciaországi magyar kulturális évad, a MAGYart programjait (a cím Bernard Faivre d´Arcier francia miniszteri biztos ötlete; szerinte nemcsak népünkre és a művészetre, hanem a mágia szóra is asszociálnak róla a franciák). A népszerűtől a magas művészetig, az utcai látványosságtól a kifinomult élvezetekig terjedő kínálatot a magyar javaslatok megismerése, válogatás és egyeztetés után, a francia közönség szempontjainak figyelembevételével végső sorban a meghívó fél alakította ki, tiszteletben tartva a rendezvényeknek helyet adó intézmények autonómiáját. Rockenbauer Zoltán miniszter szerint a mintegy 400 rendezvénnyel ezer év magyar kultúrájából készülünk keresztmetszetet adni, ám Szabó Miklós miniszteri biztos érzékeltette: a franciák egy fiatal, dinamikus demokrácia nemzeti identitást őrző, de globalizációra nyitott kultúrájára kíváncsiak leginkább. Ennek megfelelően erős a kortárs részvétel. Külön hangsúlyt kap a fotó és a zene - ennek "könnyebbik" ágáról meghívást kaptak: Ando Drom, Besh o Drom, Balogh Kálmán és a Gypsy Cimbalom Band, DJ Cadik, DJ Mango, DJ Palotai, Dresch Quartet, Ghymes, Kalyi Jag, Kampec Dolores, Kanizsa Csillagai, Lajkó Félix, Másfél, Muzsikás és Sebestyén Márta, Ökrös, Romano Drom, Tatros, Tudósok, Vujicsics, Yonderboi.

MAFILM: ÚJ IGAZGAT" A lemondott Sipos Kornél utódaként - egyelőre három hónapra - Háber Ferencet, a Mafilm Audio Kft. vezetőjét bízta meg a Mafilm Rt. vezérigazgatói teendőinek ellátásával a többségi tulajdonos ÁPV Rt.

SKUNK ANANSIE: VÉGE Skin, a kemény brit funk-metal zenekar énekesnője bejelentette: feloszlott a Skunk Anansie. Az 1995-ös debütáló Paranoid and Sunburnt után következő Stoosh világszerte több mint négymillió példányban kelt el. Legutóbb két éve jelentkeztek albummal (Post Orgasmic Chill). Skin szólólemeze jövőre várható.

MAHASZ: ÚJ ELNÖK Szűts Lászlót választotta elnökének a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége: a Sony Music ügyvezető igazgatója a néhai Bors Jenőt és a két elnöki periódust kitöltő Pásztor Lászlót követi e funkcióban.

GYÁSZ A berlini Deutsche Oper karmesteri árkában, Verdi Aidája vezénylése közben szívrohamot kapott, majd a kórházban meghalt Giuseppe Sinopoli, napjaink legelismertebb olasz karmestereinek egyike. Tavaly nyáron ő vezényelte Bayreuthban A niebelung gyűrűje című Wagner-tetralógiát, s a következő három sorozatot is ő dirigálta volna. 54 éves volt.

SZOBORPARK: TOVÁBB A MEGKEZDETT ÚTON A szocializmus politikai köztéri alkotásait őrző, 1993-ban megnyílt Szoborpark fejlődése következő fázisainak a tervei láthatók május 12-ig a Ferencvárosi Pincegalériában. Eleőd Ákos elképzelése szerint a terület turisztikai, múzeumi és oktatási központi funkciót ellátó Mementó Parkká válna.

LOVE PARADE: LEMONDÁSOK Noha az időpont hosszú bizonytalanság után rögzülni látszik (július 21.), a berlini Love Parade megrendezése-elmaradása körüli huzavona miatt két nagy sztár, Marusha és DJ Sven Väth is lemondta a fellépést

Figyelmébe ajánljuk