Cyber hírek

  • 2001. augusztus 16.

Külpol

Ujjlenyomatszkenner A kínai rendőrség tinta helyett nagy felbontású fotószkennerrel rögzíti a gyanúsítottak ujjlenyomatát. A szkenner nagy felbontásának köszönhetően a hagyományos felbontás többszörösével minden apró részletet rögzíteni tudnak a hatóságok.
Alkalmanként mintegy három percig tart egy ujjlenyomat beolvasása, lemezre mentése és összehasonlítása az adatbázisban tároltakkal. A rendőrség a készüléket buszpályaudvarokon, repülőtereken és kikötőkben használja.

n Háromdimenziós világtérkép A NASA nyilvánosságra hozta a világ legpontosabb háromdimenziós térképének első részletét. A felvételeket az Endeavour űrsikló készítette a Földről 2000 februárjában. Az Endeavour tavaly februárban tizenegy napot töltött a világűrben, és egy hatvanméteres radar segítségével egytrillió mérést végzett a Föld felszínéről. Ez az adatmennyiség több, mint amennyit az előző harminc év alatt összesen gyűjtöttek a tudósok. Számos olyan területe van földünknek, amelyet még soha nem sikerült pontosan feltérképezni, a mérésekhez használt radarnak köszönhetően azonban ki lehetett szűrni az olyan zavaró tényezőket is, mint a sötétség vagy a vastag felhőtakaró. A világtérkép első, a projekt weboldalán (www.jpl.nasa.gov/srtm/) nyilvánosságra hozott darabja az amerikai Colorado állam egy húszezer négyzetkilométeres részét mutatja, és a NASA-nál arra számítanak, hogy a felvételek birtokában sikerül majd rendezni számos, az államon belüli határvitát.

n Újra száll a Zeppelin Egy német cég, a Zeppelin Luftschifftechnik fel akarja támasztani a Zeppelin-tradíciót, és nemsokára utasokat szállíthat ugyanazon az útvonalon, ahol az első Zeppelin is közlekedett. A vállalat már csak az utolsó engedélyekre vár, mielőtt a repülő alkalmatosság megtenné első útját utasokkal a fedélzetén a Bodeni-tó felett. A Zeppelin NT 75 méter hosszú és 19 utas szállítására alkalmas. Az egyórás körrepülés ára hétköznapon 600 márka, a hét végén 660 márka lesz - eddig több mint háromezren foglaltattak előre helyet. További részletek: www.zeppelin-nt.com

n Brókerszoftverek Az amerikai IBM számítógép-gyártó szakemberei szerint a New York-i árutőzsdén hamarosan robotkereskedők válthatják fel a befektetők megbízásából dolgozó valódi kereskedőket. Az IBM New York-i kutatóközpontjában elvégzett kísérletben a robotkereskedők mindenesetre máris jobb eredményt értek el, mint a kísérletbe bevont igazi kereskedők. A számítógépes programmal létrehozott robotkereskedők - vagy inkább virtuális kereskedők - 7 százalékkal jobb eredményt értek el a próbák során, mint a velük versengő valódi árutőzsdei kereskedők. Mindkét csapat ugyanazon a pártatlan, számítógépes, interaktív "aukciós házon" keresztül bonyolította kötéseit. A számítógépprogram-kereskedők a legjobb ár elérésének valószínűségszámítása alapján dolgoztak, és az ehhez szükséges matematikai műveletek elvégzésében jobbak és gyorsabbak voltak, mint a tapasztalatból és megérzésből tevékenykedő emberek. Az IBM kutatócsoportjának vezetője, Jeffrey Kephart szerint a mesterséges intelligenciával végzett tőzsdei kereskedelem hatása rövidesen dollármilliárdokban lesz mérhető évente.

n Letölthető Quake-rövidfilm A Tritin Films a texasi Quakecon 2001 konferencián mutatta be negyedórás Quake-rövidfilmjét Escape From The Bastille címmel, amely a www.planetquake.com/tritin-films/qtm/ címen hozzáférhető. A csapat korábban Quake 1, Quake 2 és Quake 3 játékok motorjával készített hasonló opusokat, a mostani azonban 3D Studio Max 3.0-val előre- renderelt animációként látott napvilágot. A hét végén tartott konferencián az id software vezető programozója, John Carmack a készülő Doom 3 mellett bejelentette a Quake 4 megjelenését is. Míg a Doom 3 az id saját fejlesztése lesz, teljesen újraírt grafikus motorral, a Quake 4-et ezzel a motorral a Raven Software készíti, és elsősorban az egyjátékos üzemmódra fog koncentrálni.

n MélyÛri fényképek a weben A Harvard University csillagászai a chandra.harvard.edu/photo/ weboldalon közzétették a Chandra röntgenteleszkóppal készített űrfelvételeik legjobbjait. Az elmúlt két év 50 legjobb képe között pulzárok és szupernóvák is találhatók, továbbá fekete lyukak, amint éppen hatalmas porfelhőket szippantanak be. A magas Föld körüli pályán keringő Chandra obszervatórium a Hubble űrteleszkóp és a már leállított Compton gamma-teleszkóp mellett a NASA harmadik legnagyobb űrfényképezési projektje. A Chandra ötmillió fényévnyi szélességű gázködöket és 12 milliárd évvel ezelőtti galaxisokat is lefényképezett.

n KutyatolmÁcsgép Japán mérnökök olyan tolmácsgépet fejlesztettek ki, amely lefordítja a kutyaugatást. A bankkártyánál kisebb tolmácsgép mintegy kétszáz kutyakifejezést tartalmaz, egy apró monitoron jelennek meg az eb által mondottak. A szerkezet másik egysége egy ujjnyi mikrofon, amelyet a kutya nyakörvére kell rögzíteni. A mikrofon és a tolmácskártya közti kapcsolat vezeték nélküli. A készülék az ugatásokat, nyüszítéseket, vonyításokat, csaholásokat, morgásokat először is hat alapérzelem - frusztráció, félelem, önkifejezési vágy, boldogság, szomorúság és egyéb vágy - szerint osztályozza, majd pedig tovább finomít rajtuk. A készülék csak jövő tavasztól lesz kapható, és kezdetben csak Japánban - továbbfejlesztett változata pedig azt is lehetővé teszi majd, hogy az ebbeszéd SMS-üzenetek formájában jelenhessen meg a mobiltelefonokon.

n Drogteszt kéziszámítógéppel A svéd rendőrség a közúti igazoltatások során kéziszámítógéppel fogja tesztelni a sofőrök reakcióidejét. Mivel látható külső jelek hiányában az ittas vezetőknél jóval nehezebb kiszúrni a tudatmódosító szereket fogyasztott autósokat, a svéd rendőrség a reflexeiket vizsgálja majd. A normál részidőtől durván eltérő eredményeknél, például egy másodpercnél hosszabb gondolkodási idő esetén a rendőrség feltételezi, hogy a sofőr drogot fogyasztott.

n Kiszárad a Holt-tenger A vízszint most évente egy méterrel csökken: míg 40 évvel ezelőtt a Jordán folyó völgyében több mint 80 kilométer széles vízfelület terült el, ma a tenger legnagyobb kiterjedése már alig 50 kilométer, és ötven év múlva teljesen el fog tűnni. A vízhiány oka Jordánia és Izrael lakosságának növekvő vízfogyasztása; a Holt-tenger utánpótlását szállító folyó vízhozamának kilencven százaléka pedig nem jut el a tengerig.

n Orosz műholdak az egyenlítőről A karácsony-szigeti űrrepülőtérről májusban írta alá a megállapodást az orosz és az ausztrál kormány. A váltást azzal indokolják, hogy a Kazahsztánhoz tartozó Bajkonur túlságosan északra van az Egyenlítőtől, ezért onnan kockázatos geostacionárius pályára állítani műholdakat. Szakmai becslések szerint a kereskedelmi műholdak pályára állításának piacán évente több mint kétmilliárd dollár forog.

Figyelmébe ajánljuk