Cyber hírek

  • 2002. február 21.

Külpol

Lézerágyú A vietnami háborúban és Afganisztán felett is bevetett AC-130-as harci repülőgép nagy tűzerejű géppuskáit lézerfegyverrel egészíti ki a Pentagon. Az oxigén-jód kémiai lézert kibocsátó eszköz repülők, rakéták és emberek megsemmisítésére is alkalmas.n Román-magyar cyberháború Feltehetően román számítógépkalózok törték fel a Határon Túli Magyarok Hivatalának weboldalát múlt csütörtök éjjel - adta hírül az Index.
A megváltoztatott oldalon román nacionalista szöveget, Románia zászlaját és térképét helyezték el. A magát "wEr5 team"-nek nevező csapat üzenete így szólt: "Ez Románia! Erdély Romániához tartozik az idők végezetéig! Hagyjátok békén Romániát, Szlovéniát, Szlovákiát és Horvátországot is!" A nacionalista román hackerek már régóta támadnak olyan nacionalista és revizionista magyar oldalakat, mint például a Nemnemsoha.hu. Legutóbb novemberben radírozták le a Magyar Televízió weboldalát, és azon az FBI-t, az Egyesült Államokat és Magyarországot elítélő szöveget helyeztek el. Arra azonban még nem volt példa, hogy feltörjék egy magyar kormányhivatal weboldalát. A Ziua című román napilap szerint a háborút egy húszéves kolozsvári egyetemista, Ligiu Vasile Uiorean indította tavaly februárban: az Új Jobboldallal (Noua Dreapta) szimpatizáló diák a román RoCrack levelezőlistán pénzjutalmat ajánlott a Nemnemsoha.hu feltöréséért. A felhívásra többen is jelentkeztek, ám eközben a magyar hackerek is ellentámadásba lendültek, célpontjuk az Új Jobboldal weboldala volt. A Nemnemsoha.hu-t végül egy szlovák versenyzőnek sikerült bevennie, az oldal tartalmát módosították, és a szerverről olyan dokumentumokat töltöttek le (például a mellékelt képeslapot, a digitális népművészet egyik valódi gyöngyszemét), melyek szerintük "románellenes akciókat" mutattak be. A Transindex (www.transindex.ro) értesülése szerint a csapat a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) e-mail címére is elküldte a letöltött fájlokat - a hatóságok azonban nem értékelték az erőfeszítéseiket, és lefoglalták Uiorean számítógépeit. Ezzel Uiorean gyakorlatilag harcképtelenné vált, egy konstancai csoport azonban bejelentette, hogy következő célpontjuk a Trianon.Tarsasag.hu nevű revizionista magyar weboldal.

n Eldobható DVD Környezetvédők tiltakoznak a hamarosan kölcsönzőkben megjelenő egyszer használatos DVD-k ellen, mivel azok hatalmas szemétmennyiséget fognak termelni. Az amerikai SpectraDisc vállalat szabadalma nyomán a speciális, áttetsző, fényérzékeny polimerrel bevont lemezek a lézer egyszeri olvasása után megsemmisülnek. A lejátszott DVD-ken kémiai folyamat indul be, ami eltorzítja a lemezek felszínét, olvashatatlanná téve őket. A SpectraDisc szerint az elhasznált lemezek újrahasznosíthatók, ám a környezetvédők vizsgálatot követelnek a hollywoodi filmgyáraktól, hogy megbizonyosodhassanak a cég állításáról.

n Mobilszerelem Egy Nyugat-Európában végzett kutatás eredményei megkérdőjelezik az egyes európai nemzetek szerelmi életével kapcsolatos sztereotípiákat. A kutatók azt találták, hogy az olaszok, spanyolok és franciák (elsősorban a férfiak) igen gyakran intézik titkos viszonyaikat mobiljukon keresztül, szemben a dánokkal, akiknek mindössze 5 százaléka él ezzel a lehetőséggel. A féltékenység a spanyol és az olasz nőket gyötri leginkább: sokkal gyanakvóbbak európai társaiknál, ezért férjük szeretőjére utaló jelek után kutatva kétszer annyian ellenőrzik partnerük SMS-eit, mint a többi nyugat-európai asszony. Az "igen" elrebegése vagy az összeköltözés előtt a britek 61 százaléka küldözget jövendő társának romantikus üzeneteket, a mézeshetek elmúltával ez az arány 24 százalékra csökken. Ma már minden harmadik francia fiatal rövid szöveges üzenetben vet véget párkapcsolatainak, a nyugat-európai átlag 12 százalék. A britek 11 százaléka leli élvezetét az SMS-en küldözgetett pajzán üzenetekben.

n Fosszilis dinoszauruszhányás A világ legrégibb megkövesedett hányására bukkantak az angliai Peterborough város közelében. Peter Doyle, a Greenwichi Egyetem professzora a Peterborough környéki jurakori agyagban találta a különös kövületet, amelyről mikroszkópos tanulmányozás után kiderült, hogy a vízben élő ichtioszaurusz feltételezett táplálékforrásául szolgáló, tintahal-szerű, szilárd mészvázzal rendelkező puhatestűeknek a dinoszaurusz gyomorsava által kikezdett, összepréselt mészvázait tartalmazza. A tudósoknak már korábban feltűnt, hogy a fellelt ichtioszaurusz-kövületek gyomortartalma erre a puhatestűre utal, ám hiányoznak belőle a mészvázak, korábban azonban nem volt bizonyítékuk arra, hogy a víziszörny hányás útján szabadul meg az emésztőrendszerét fenyegető ballaszttól. Ehhez hasonlóan táplálkozik néhány ma élő bálnafaj is: egyszerűen kihányják a gyomrukban tisztára mart mészvázakat, amelyek komoly kárt tehetnének a bélrendszerükben. Peterborough környékét a jurakorban sekély tenger borította, ahol dúsan tenyésztek az ichtioszaurusz táplálékforrásául szolgáló puhatestűek, míg maga a hányós őslény a plioszauruszok étlapján szerepelt a lokális táplálékláncban. A lelet igazi mérföldkőnek számít a dinoszaurusz-táplálkozástudomány területén: a most fellelt kövület mennyiségét és becsült korát tekintve is világcsúcstartó a fosszilis dinoszauruszhányás-világranglistán.

n Személyi chip Egy floridai pár tinédzser fiával önként jelentkezett a személyazonosságot igazoló mikrochip beültetésére. A floridai VeriChip által készített, karba ültethető, vitaminkapszulánál kisebb processzor orvosi és egyéb személyes adatokat tárol. A kísérleti program ellenzői szerint a kormány a beültetett személyazonosítóval megsérti a polgárok privát szféráját.

n Macskaklón Amerikai kutatók a világon először szaporítottak klónozással házimacskát. A Wall Street Journal szerint a macskák és más háziállatok klónozását célzó kutatásokat a 81 éves John Sperling 3,5 millió dollárral támogatta. Sperling jó üzletet lát a gazdag állattartók kis kedvenceinek klónozásában.

n Gesztikuláció Aki magyarázás közben gesztikulál, agyában kapacitást szabadít fel más feladatok elvégzéséhez - állítják amerikai kutatók. A szakértők feltételezése szerint gesztikulálás közben az információ egy része nem verbális, hanem vizuális-térbeli úton raktározódik el az agyban, emellett a kezek használata csökkentheti a beszéddel járó megerőltetést, és ezzel a verbális gondolkodást is.

n Mobilzavarás A francia mobilszolgáltatók heves tiltakozását váltotta ki a hatóságok azon szándéka, hogy színházakban, operaházakban, koncerttermekben és mozikban zavaró hullámokkal tegyék lehetetlenné a mobiltelefonok használatát. A párizsi parlament még tavaly júniusban fogadott el egy törvényt, mely szerint a mobiltelefonok használatát kultúrintézményekben műszaki úton lehetetlenné kell tenni.

Figyelmébe ajánljuk