Cyber hírek

  • 2002. augusztus 1.

Külpol

Tiltakozás Várhatóan bíróságon és a Gazdasági Versenyhivatalnál is megtámadják a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatának (MARIO) elfogadását az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének tagjai. A szolgáltatók szerint az elfogadott MARIO gyakorlatilag kizárja az alternatív szolgáltatókat a lakossági piacról és az üzleti piac azon részéből, amely a Matáv előfizetői hálózatán keresztül veszi igénybe szolgáltatásaikat.n Apokalipszis 17 év múlva? Mindössze egy hete fedezték fel azt az aszteroidát, amely az eddig ismert földsúroló objektumok közül a legveszélyesebbnek tűnik - adta hírül az Origo.
Az égitestet 2002. július 5-én észlelték az új-mexikói Linear obszervatórium automata kereső távcsövével. Azóta világszerte figyelemmel követik az útját, s már közel 200 további megfigyelést végeztek el. Az előzetes pályaelemzések alapján a 2002 NT7 jelzésű égitest 2019. február 1-jén, 28 km/s-os sebességgel ütközhet össze bolygónkkal, és akár globális klímaváltozást is előidézhet. Fényessége alapján 2 kilométer átmérőjű lehet, azaz becsapódása esetén kontinentális léptékű pusztítást okozhat. A pályaszámításokban még nagyok a bizonytalanságok, és további megfigyelések szükségesek a veszély mértékének megállapításához: a becsapódás valószínűségét egyelőre csupán egy százezredre becsülik. A 2002 NT7 837 naponta kerüli meg a Napot. Pályája a Mars távolságától a Föld pályáján belülre húzódik. A következő 18 hónap során jól látható marad, így tovább lehet pontosítani a pálya elemeinek értékeit. Az égitest pályaszimulációja és pontos adatai a http://neo.jpl.nasa.gov/ risk/2002nt7.html internetcímen érhetők el.

n A kígyófejű hal lenyomja Amerikát Már hét amerikai állam vizeiben megjelent a Kínában őshonos kígyófejű hal, amely kezdetleges tüdejével lélegezve akár három napig is kibírja a szárazföldön, és mellúszóira támaszkodva képes egyik tavacskából a másikba átgyalogolni - adta hírül az Index. Az angolnaszerű ragadozó hal akár egyméteresre is megnőhet, és hatalmasra tátva fogakkal teli állkapcsát, vele azonos méretű halakat is képes egészben lenyelni. A kígyófejű halakat feltehetőleg egy akvarista engedte a marylandi Crofton tavacskájába, mivel a halak kinőtték akváriumukat. Egy másik elmélet szerint egy kínai étterem konyhájáról szöktek meg az állatok, a kígyófejű hal (Channa argus) ugyanis szárítva, füstölve és levesként is kedvelt ázsiai fogás. Thaiföldön és Burmában úgy tartják, a kígyófejű halak valójában bűnös lelkek reinkarnációi. A környezetvédelmi felügyelet munkatársai most olyan mérget keresnek, ami kifejezetten a kígyófejűeket gyilkolja, a többi fajra pedig veszélytelen. A halakat azonban nem ilyen könnyű elintézni: gyalog vagy úszva eljutottak több szomszédos tóba és patakba is: már Hawaii, Florida, California, Maine, Massachusetts és Rhode Island államokban is találtak kígyófejűeket a vizekben.

n Számítógép-jártassági vizsga vakoknak A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kara együttműködésének eredményeképpen megkezdődött a vakok és látássérültek felkészítő képzése az informatikai írástudást igazoló vizsgára: a főiskola Alkalmazott Informatikai Intézetében beszédszintetizátor, képernyőolvasó és egyéb segédszoftverek segítségével 2001 októbere óta tartanak látássérültek részére felkészítést az ECDL-vizsgára. A képzés a résztvevők számára ingyenes, a vizsgakártyát pedig az NJSZT ECDL irodája ajánlotta fel annak a nyolc fiatalnak, akik elsőként vállalkoztak arra, hogy az ECDL Start moduljából (operációs rendszerek, szövegszerkesztés, információ és kommunikáció, informatikai alapismeretek) vizsgát tegyenek. A nem látók két módon: hallás és tapintás útján kommunikálhatnak a számítógéppel. Az úgynevezett braille-kijelzők a hagyományos billentyűzet alá helyezhető segédeszközök, amelyek a képernyő egy vagy több sorát pontírásos jelekkel, domborítva jelenítik meg. Ez az eszköz Magyarországon mintegy egymillió forintba kerül, és javíttatására is csak külföldön van lehetőség. A másik lehetőség a beszédszintetizátor szoftver, amely felolvassa a képernyőn látható szöveget. Korábban, DOS-környezetben a Brailab PC nevű eszköz jelentette a megoldást, a Windows terjedése azonban új szoftverek, például az ezer dollárba kerülő JAWS licenszelésére kényszeríti a vakokat - az amerikai fejlesztésű JAWS-hoz a BME Telematika tanszéke ingyenes magyar nyelvű szövegolvasó modult fejlesztett.

n A hosszú élet titka A kentuckyi egyetem egyik kutatása megállapította, hogy azok az egerek élnek a legtovább, amelyek őssejtjei jobbak saját örökítőanyaguk javításában. A csontvelőben termelődő őssejtek fő funkciója - az immunrendszer működtetésén kívül - az, hogy biztosítsák az új sejtek termelődését a különböző szövetekben. Az egyetem legújabb kutatásai alátámasztják azt az elméletet, amely szerint az öregedés fő oka az, hogy a szervezetben működő őssejtek egyre fogynak, míg végül nincsenek elegen ahhoz, hogy "a szerveket fiatalon tartsák" - vagyis az öregedés kulcsa az őssejtek ellenállóképessége a DNS-t károsító tényezőkkel szemben. "Ez új és egyelőre rendkívül vitatott koncepció" - mondta a kutatócsoport egyik tagja, Gary Van Zant a New Scientistnek. "Most azt szeretnénk megpróbálni, hogy ellenállóbb őssejtek beültetésével kitoljuk az egerek életkorát" - tette hozzá. A tudósok a 11. kromoszómán bukkantak rá arra a génre, amelyik az őssejtek önvédelméért felelős.

n Vádemelés A Fővárosi Főügyészség vádat emelt azon hackerek - köztük egy fiatalkorú - ellen, akik 2000 januárjában kétszer is feltörték az Elender internetszolgáltató szervereit. Az a gyanúsított, aki a számítógépes rendszert ténylegesen feltörte, az elkövetéskor még nem töltötte be 16. életévét - ez az első olyan eset, amikor fiatalkorú hacker ellen indult eljárás.

n Aggodalom Amerikai kutatók szerint az aggodalmaskodás is örökölhető. Az SLC6A4 kódnevű gén egyik változatának birtoklása kevésbé hatékony szerotoninszállítással jár együtt, így azok, akik ilyen génnel rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel küzdenek szorongásos problémákkal.

n Szócsere Különös jelenségre figyelhettek fel múlt héten a Yahoo levelezőrendszerének felhasználói: mire leveleik eljutottak a címzettekhez, az üzenetek szövegében kicserélődtek egyes szavak. A Yahoo elismerte, hogy rendszerük automatikusan megváltoztat bizonyos kifejezéseket, hogy így védje a felhasználókat a hackerektől. A rivális Hotmail az ügy kapcsán sietett leszögezni, hogy nem változtat az elektronikus levelek szövegén.

n Jangfan Egy kínai napilap jelentése szerint kínai vállalatok és egyetemek közösen dolgoznak egy olyan operációs rendszeren, amelynek feladata megtörni a "külföldi vállalatok monopóliumát az irodai szoftverek terén". A résztvevők a múlt héten két programon kezdtek el munkálkodni: a Jangfanon, illetve a Csihangon (mindkettő jelentése: vitorlabontás). A programban részt vesz a Vörös Lobogó Szoftvergyár, amely a kínai Vörös Lobogó Linuxot terjeszti.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.