Politikai botrány Csehországban: Citron, a ssumavai rém

  • Schillinger Andrea
  • 2002. augusztus 1.

Külpol

Volt vidám kampány, rendben lezajlott a képviselőházi választás, némi halk meglepetéssel fűszerezve (föltörtek azok az áldott, derék, jóravaló őskomcsik, mint a talajvíz), viszonylag mérsékelt tökölődés után megalakult az új kormány is, a tudósító éppen megülni készült babérjain, amikor a múlt héten Václav Havel elnök, éppenséggel hazafelé a Honvéd Kórházból, ahol soros hörghurutját kezelték sikerrel, olyat talált szólni, hogy az ENSZ 57. közgyűlésének elnöke mondjon le. Nem szép dolog ez egy kis közép-európai állam elnökétől, de mit csináljunk: Havel most sem a levegőbe beszélt. Tovább színezi a dolgot, hogy a megszólított férfi nem más, mint Jan Kavan, a frissen távozott Zeman-kabinet kalandos emlékű külügyminisztere.

Volt vidám kampány, rendben lezajlott a képviselőházi választás, némi halk meglepetéssel fűszerezve (föltörtek azok az áldott, derék, jóravaló őskomcsik, mint a talajvíz), viszonylag mérsékelt tökölődés után megalakult az új kormány is, a tudósító éppen megülni készült babérjain, amikor a múlt héten Václav Havel elnök, éppenséggel hazafelé a Honvéd Kórházból, ahol soros hörghurutját kezelték sikerrel, olyat talált szólni, hogy az ENSZ 57. közgyűlésének elnöke mondjon le. Nem szép dolog ez egy kis közép-európai állam elnökétől, de mit csináljunk: Havel most sem a levegőbe beszélt. Tovább színezi a dolgot, hogy a megszólított férfi nem más, mint Jan Kavan, a frissen távozott Zeman-kabinet kalandos emlékű külügyminisztere.Nyilvánvalóan nem érdektelen az elnök szavait valamelyes pontosságal idézni: "Jan Kavanról szerzett múltbéli és közelmúltbeli tapasztalataim alapján jónak látnám, ha elgondolkodna, el tudja-e látni azokat a tisztségeket, amelyeket jelenleg betölt." Értékes szöveg, az utolsó hangig információktól roskadozó. Ám mielőtt a részletekig hatolnánk, beszéljünk egy minket nagyon is érdeklő dologról, az immár világméretűvé duzzadó skandalum rajtmozzanatáról. A

Sabina Slonková

újságírónő, a Mladá Fronta Dnes (mondjuk a liberális napilap) oknyomozó riportere ellen kitervelt és tragikomikusan meghiúsult merénylet indította a bajok sorát. Meghiszem azt, az ilyesmi eddig a nyárig maximum a FÁK utódállamaiban volt elképzelhető. A szálak persze most is Moszkvába vezetnek, csak nem így: máshogy (ha mondjuk zongorázni bírnám Slonková és Frei Tamás moszkvai kalandja közt a szakmai különbséget, én lennék Mozart, ami a turistaszezon közepén Prágában egy biztos egzisztencia).

Egy bizonyos Karel Srba nevű személy, konkrétan a külügyminiszter Kavan kabinetfőnöke helyi vállalkozóknak mélyen áron alul adta bérbe, persze nem véletlenül, a moszkvai Cseh Házat. Slonková földobta a sztorit, Srbának mennie kellett Kavan őszinte sajnálatára, de a dolog még ennyivel sem lett elintézve, a riporternő tovább firtatta a dicsdús férfi kazlakban álló panamáit, s a sztori innentől kicsit olyan, mint a legeszementebb

Tarantino-mozi

Srba tán az aktuális nőjének szólt, hogy "el kéne hallgattatni a cédát", az hívta egy ismerősét, aki viszont prezentálta Citront (magyarul: citrom, kábé), a Sumava (délnyugat-cseh paradicsomi tájegység) rémét (14 évet ült eddig, igaz, csak lopásért), hogy ő a megfelelő ember erre a bizalmi munkára: tudja, meri, teszi, olyan vad, hogy nyers békával falja a knédlit. És jött Citron, tagbaszakadt, agyontetovált, hidrogénszőke, középkorú arc, egy jelentősebb koronakvantumért mellesleg még bevállalt egy vidéki konferenciaközpont-igazgatót is (sokan voltak Srba bögyiben) meg a riporternő ötéves gyerekét, aztán ment is. Némi tétovázás után konkrétan a rendőrségre. A sztori voltaképpen ennyi, de appendixei se utolsók. Mert nem elég, hogy Srba régi csókosa Kavannak, de ezenkívül a katonai hírszerzés úgyszólván törzsgárdatagja, gyakorlatilag mostani letartóztatásáig aktív személy. Így azon sincs semmi csodálkoznivaló, hogy lemondott a katonai hírszerzés parancsnoka, mint ahogy azon sem, hogy a gyilkosságra való felbujtással is vádolt Srba jelenlegi ügyvédje a volt katonai államügyész. Ha már liba, legyen kövér!

Egyes óvatos találgatások szerint lehet, hogy

Kavan félt

tőle, ezért melengette a keblin, mint kígyót. Nevetségesnek tűnik a feltételezés, ha Kavan pályájára pillantunk. (Mit mondott Havel? A múltja, a múltja!)

Az 1969-től 1989-ig angliai emigrációban élő Kavan először a hetvenes évek végén tűnt föl a Charta ´77 emigránsai körül. Nos, ez ugye Havelnek minimum hazai pálya, tudhat egy s mást. Megfosztották cseh állampolgárságától, lett neki angol. Ne kerülgessük a forró kását, a cseh közvélekedés egy nagyon is markánsan artikulált része szerint Jan egy szép nagy kettős ügynök volt (lenyomtuk a magyarokat, höhö). Kato fedőnéven állt az StB rendelkezésére, de szolgálta őfelségét is (mint Hrabal pincére). Egy szó mint száz, disznóságainak se szeri, se száma. Egy csokor csak a hazatérte utáni csínytevésekből: ´89-es megérkezésekor előállította az StB, de ő semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy kihallgatása során viszkivel és pezsgővel kínálták, majd mozgalmi dalokat énekeltek, és sokat nevettek. ´98 januárjában egy félutcányi parkoló autót letarolt, finoman szólva is atomrészegen. Ráadásul nem átallotta azt állítani, hogy attól van olyan penetráns cefreszaga, mert sósborszeszszel keni beteg gerincét. A mondott alkoholneműt (Francuvka) Csehországban is a leszakadt néposztályok favorizálják.

´98 márciusában Prágában mint pár napja kinevezett külügyminiszter, amikor még tagok se voltak, megkérdezte a NATO főtitkárát, hogy aztán ki lehet-e lépni abból a NATO-ból. A jeles férfi, ha eszébe jut ez a kérdés, még ma is azonnal borogatásért küld, de sorolhatnánk oldalakon át, csupán érdekes adalékok, semmi több.

Egyetlen valódi kérdés van:

Mire megy ki a játék?

A Kavant valamiért még mindig védő szocdemek szerint az ország nemzetközi lejáratására. Ugyan minek?

Sokaknak a kormányoldalról problémát okoz, hogy a mindössze kétfős többségből egy csávó New Yorkban csücsül, mint afféle hiányzó láncszem. Ha minden fontosabb szavazásra hazaröppen, akkor arra rámegy az állam inge-gatyája, ami tán túlzás, de semmiképpen sem szül jó vért.

A legközelebb talán azok a megfigyelők járnak az igazsághoz, akik egy nagyobb szabású Zemantalanítás körvonalait vélik fölfedezni az események kibontakozásában. Ily módon persze Kavan nem a hiányzó, hanem a leggyengébb láncszem, akivel érdemes elkezdeni a gyanús alakok kisöprűzését a közéletből. Nos, ez, ha jól körülnézünk, nemcsak Havel elnök szándéka, de Spidla miniszterelnök eminens érdeke is, megszabadulni a volt miniszterelnök, Zeman kétes pedigréjű szekértolóitól, mint saját pártjának megveszekedett belső ellenzékétől, hiszen épp elég neki a külső is (csak sikerült idecsempészni Törpapát).

De mese nincs: az elnök és a miniszterelnök szándékai száz százalékig egybeesnek az ország legalapvetőbb érdekeivel.

Schillinger Andrea

(Brno)

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!