Kulturális hírek

  • 2002. augusztus 1.

Külpol

n MEGHALT POTOK 73 éves korában elhunyt Chaim Potok amerikai író. Noha egyik magyarul megjelent könyve fülszövege szerint Sárospatakról származik, valójában New York Bronx negyedében született Herman Harold Potok néven, lengyel bevándorló családban.
"Tudtam, hogy író leszek, és hogy a hagyományon belülről fogok írni. Ez azt jelentette, hogy töviről hegyire ismernem kell a hagyományt. És anélkül kell ismernem, hogy elvakítson" - nyilatkozta a Philadelphia Inquirernek. Ortodox zsidó nevelésben részesült. 1950-ben angol szakon végzett a Yeshiva Egyetemen. A judaizmus ortodox ágát elhagyván, a "konzervatív" irányzat rabbijává avatták 1954-ben. A koreai háborúban tábori lelkészként szolgált. 1965-ben filozófusi doktorátust szerzett a Pennsylvania Egyetemen, ahol később tanított is, majd a Jewish Publication Society of America szerkesztője lett. Irodalmi hírnevét 1967-ben első regénye, A kiválasztott alapozta meg (1981-ben Jeremy Kagan vitte filmre Robby Benson és Barry Miller főszereplésével, játszott benne Maximilian Schell és Rod Steiger is); ez, akár folytatása, Az ígéret a haszid és a szekuláris világ érintkezésének problematikáját teszi átélhetővé - a bestsellerlisták tanúsága szerint a nagyközönség számára is. E két kötet mellett A nevem Asher Lev (1972), Fények könyve (1981), Davita hárfája (1985) és Asher Lev öröksége (1990) című regényeit is az Ulpius Ház hozta ki magyarul 2000 óta, Vándorlások: A zsidó nép története című, 1978-as kötetét a Vince Kiadó, 1994-ben. További regényei (In the Beginning, 1975, I am the Clay, 1992), novellái (Old Men at Midnight, 2001) és tanulmányai (Ethical Living for a Modern World, 1985, Theo Tobiasse: Artist in Exile, 1986, The Gates of November: Chronicles of the Slepak Family, 1996) mellett írt gyerekkönyveket is (The Tree of Here, 1993, The Sky of Now, 1995, Zebra and Other Stories, 1998), és társszerzője volt Isaac Stern hegedűművész önéletrajzának (My First Seventy-nine Years, 1999).

n WOMAD: 20 ÉV A hétvégén Readingben tartották a 20. születésnapját ünneplő WOMAD (World of Music, Arts and Dance) jubileumi fesztiválját. Hét színpadon harminc ország több mint hatvan előadója lépett fel, köztük Rachid Taha, Alpha Blondy, Lila Downs, Ernest Ranglin, Anoushka Shankar, Kanda Bongo Man, Papa Noel & Papi Oviedo, az Orchestra Baobab, az Ozomatli, az On-U Sound Spectacular Adrian Sherwooddal, a kubai Asere együttes Billy Cobhammel és a húsz évvel ezelőtti fesztiválon is szerepelt Misty In Roots és Echo & the Bunnymen.

A világzenei fesztiválok etalonjának számító rendezvény már elsőre, 1982-ben, briliánsan sikerült, de anyagilag bukásnak bizonyult - az adósság törlesztése végett a kezdeményezők egyike, Peter Gabriel összehozott egy Genesis-nosztalgiabulit. A financiálisan egyenesbe hozott WOMAD a fesztiválszervezés mellett 1989-ben lemezkiadásba is belevágott, szorosan együttműködve Gabriel lemezkiadójával (a Real World Records tízéves jubileumáról: MaNcs, 1999. szept. 30.). 1992 végén Gabriel másodszor dobott mentőövet a WOMAD-nak: cége, a Real World fölvásárolta a csődbe jutott vállalkozást (Narancs, 1993. jan. 28.). Azóta biztosan fut a szekér, külföldön is rendeznek fesztiválokat (20 év alatt 20 országban eddig több mint 90-et), működik a kiadó (itt jelent meg a Szigeten szereplő olasz Spaccanapoli CD-je is).

n PILLANG"K, KAB"CÁK, DENDRITEK A New York-i Staten Island különböző kulturális intézményeiben június 30-tól január 12-ig tart az Artfront/Waterfront: "Site-Ations International Project című kiállítássorozat, melyen több mint harminc művész között Dárdai Zsuzsa, a Narancs egykori munkatársa és Saxon (Szász) János képviseli Magyarországot. Dárdai Élet az élettelenben címmel a képzőművészet és természettudomány kapcsolatának paradoxonjait fogalmazta digitális nyomatokká, melyek ihlető forrásait a Staten Island Institute of Arts and Sciences lepke-, kabóca- és

dendrit- (növényrajzos ásvány, kőzet, kristály) gyűjteményei jelentették.

n EMLÉKEZÉS Lapzártánk napján, július 29-én avatják fel Máramarosszigeten a helyi Zsidó Múzeumot: az innen származó Elie Wiesel szülőházának egyik fele a környék zsidóságának történetét, másik fele a Nobel-békedíjas író életét és munkásságát mutatja be.

Várhatóan szeptemberben megkezdődik a budapesti holokauszt-emlékhely és -dokumentációs központ létrehozása a IX. kerületi Páva utcai zsinagóga átalakításával. Az 1,5-1,7 milliárd forint összegű beruházás nyomán legkésőbb 2004 áprilisában megnyílhat az intézmény.

n ENTWISTLE: KOKAIN Június 27-i szívinfarktusa előtt kokaint szedett John Entwistle, a Who 57 éves korában elhunyt basszusgitárosa. Halálát nem a kábítószer-túladagolás okozta, állapította meg a Las Vegas-i halottkém jelentése, de az infarktust valószínűleg a drog váltotta ki.

n TÁBORI MOZARTJA Tavaly szeptember 11. óta a Szöktetés a szerájból témája (felülemelkedve a konkrét sztorin: a muzulmán-keresztény viszony) új aktualitást kapott, ezért új rendezését Georg Tabori három vallás berlini templomába viszi el: a premier színhelye, a Gedächtniskirche után az Oranienburger Strasse-beli zsinagóga és egy kreuzbergi iszlám imaház következik.

n SZÜRREALISTÁK DÜSSELDORFBAN Párizsban négy hónap alatt közel félmillióan nézték meg, most a düsseldorfi Kunstsammlung Nordrhein-Westphalen termeiben látható az eddigi legnagyobb szabású szürrealista kiállítás, november 24-ig. Címe: 500 Träume. A több mint 500 alkotás között Max Ernst, Picasso, Dalí, Magritte, de Chirico vagy Man Ray munkái mellett felfedezésre várnak ismeretlen alkotók, mint Raoul Ubac, Eli Lotar, Hans Bellmer vagy Wolfgang Paalen művei is.

n VELENCEI EL´ZETES Gong Li kínai színésznő, Zhang Yimou filmjeinek rendszeres főszereplője lesz a zsűri elnöke az 59. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon augusztus 29.-szeptember 8. között, ahol életművéért Arany Oroszlánt kap az olasz vígjáték mestere, Dino Risi. A 85 éves rendező nevéhez olyan filmek fűződnek, mint A nő illata, melynek főszereplője, Vittorio Gassman Arany Pálmát kapott Cannes-ban, vagy a Fehér telefonok, Agostina Belli mellett szintén Gassmannal és Ugo Tognazzival.

n XI. budafest Kéthetes opera- és balettfesztivál kezdődik augusztus 4-én az Operaházban. Lesz Aida és Szöktetés a szerájból, képzelhetik! Fellépnek olyan figyelemreméltó személyek, mint Miklósa Erika vagy Francesca Patane. A Magyar Narancs értesülései szerint elfogadta a meghívást Antonello Palombi. Így magunk között Francescáról elárulhatjuk, hogy a nagy Giuseppe kislánya.

Figyelmébe ajánljuk