Cyber hírek

  • 2003. június 5.

Külpol

Új generációs fájlcserélők A fájlcserélők új generációja jelent meg az elmúlt hónapokban az interneten: az eDonkey és a BitTorrent legfőbb jellegzetessége, hogy elsősorban nagyméretű fájlok gyors, hibamentes átvitelére lettek kialakítva. A szemfüles felhasználók ezért azonnal filmeket kezdtek cserélgetni az új P2P-hálózatokon.
A filmstúdiók árgus szemmel figyelik az új veszélyforrást.

n Csip az euróban Az Európai Központi Bank (ECB) sajtóértesülések szerint chipek bankjegyekbe integrálását tervezi. A német Handelsblatt gazdasági napilap értesülései szerint az ECB jelenleg a japán Hitachi konszernnel tárgyal az ötlet megvalósításáról. A német lapnak ezt megerősítette a Hitachi egyik szóvivője is. Az úgynevezett Mu-chip tartalmaz egy RFID- (Radio Frequency Identification) komponenst, amely rádióhullámok segítségével kiolvasható. A 38 számjegyes azonosítóval valós időben ellenőrizhető a bankjegy valódisága. A hamisítások teljes megakadályozására azonban valamennyi pénztárat fel kell szerelni megfelelő leolvasóval. Az azonosító csip nem lesz szabad szemmel látható vagy kitapintható a bankjegyen. A Hitachi saját adatai szerint egy olyan RFID-csipet kínál, amelyik 0,4 milliméteres oldalméretű, és képes a bankjegyek és dokumentumok valódiságának igazolására. A bankjegyek gyártásának költsége a csip várható 7-8 eurócentes árával közel megduplázódna. Ezért valószínű, hogy esetleges bevezetése esetén is csak a magasabb, 200 euró feletti címletekben alkalmaznák. Az euróbankjegyek hamisítási rátája miatt az ECB gyakorlatilag lépéskényszerben van. A Handelsblatt szerint 2002 második fél évében kereken 145 ezer hamis bankjegyet vontak be. Az eurózónában becslések szerint egymillió valódi bankjegyre 20 hamis jut. A márka annak idején fele ekkora mutatóval rendelkezett.

n Neonácik a weben Az elmúlt három év során megháromszorozódott a szélsőjobboldali nézeteket propagáló weboldalak száma - áll a német családügyi minisztérium jelentésében. Az oldalak szakértő módon és vonzóan tálalják a náci ideológiát. Renate Schmidt családügyi miniszter szerint a trend aggodalomra ad okot: az elmúlt három évben a jobboldali honlapok száma megháromszorozódott, ma már ezer körüli. "Az internetes jobboldali extrémizmus" című jelentésben a miniszter asszony kifejtette: a náci csoportok regionális tevékenységük ismertetésére, eseményeik hirdetésére használják az internetet. A jelentés adatai szerint tavaly 780 újnáci weboldal volt elérhető, 354 honlap büntethető tartalmat kínált, 173-at megjelenésük után azonnal eltávolítottak az internetről. Egy korábban ismertetett belügyminiszteri jelentés szerint 2002-ben 10 092, jobboldali szélsőségesek által elkövetett bűncselekményt regisztráltak Németországban, nyolc esetben gyilkossági kísérletet követtek el, 646 támadás következtében súlyos sebesülés történt, 26 esetben pedig gyújtogattak. A gazdaságilag rossz helyzetben lévő Kelet-Németország továbbra is a neonácik központja. Ebben a térségben lakik a németek 20 százaléka, ám a neonácik fele itt tevékenykedik. A Berlint körülvevő Brandenburg államban a legmagasabb az egy főre eső neonáci bűnesetek száma, míg a 16 német állam közül a legkevesebb ilyet a gazdag Hessen államban követik el.

n Hódít a szélessáv Európában a zenéket, filmeket és pornográf anyagokat tartalmazó honlapoknak köszönhető leginkább a szélessávú elérés iránti érdeklődés. A Nielsen/Netratings adatai szerint az elmúlt évben több mint 130 százalékkal nőtt a nagy sebességű kapcsolatok száma; a legtöbben Franciaországban, Spanyolországban és Hollandiában váltottak sebességet. Jelenleg az európai internetezők 28 százaléka használ szélessávú elérést. Franciaországban 40 százalékuk, de Spanyolország és Hollandia is megelőzi az Egyesült Államokat. Globálisan egyébként Ázsiában a legjobb a helyzet, Hongkongban például az emberek 82 százaléka rendelkezik szélessávú internetes eléréssel. Tom Ewing, a Nielsen elemzője úgy véli, hogy a következő évben már a szélessáv lesz a normális, és a világhálót is a nagy sebességű elérésekhez fogják igazítani. A jelenlegi növekedési ráta alapján 2004 márciusára már több mint ötvenmillió európainak lesz szélessávú elérése, így alig hárommillióval lesz lemaradva az Egyesült Államok mögött.

n Televízió helyett internet Egy kanadai felmérés szerint a televízió veszíteni látszik a népszerűségéből. 10 ember közül négy ma már azt mondja, hogy leginkább a számítógépét használja szórakozásra és információk beszerzésére. A fogyasztói hozzáállást és viselkedést elemző vizsgálatot a torontói The Strategic Counsel piackutató cég végezte el, a kanadai kábeltelevíziós társaságok szövetsége (Canadian Cable Television Association, CCTA) megrendelésére. A felmérés megállapításai szerint a fogyasztók az internetet egyre inkább a tévé elé helyezik, amikor kedvenc multimédiás információforrásaikat és szórakozási eszközeiket rangsorolják. A felmérés a szövetség reményei szerint alátámaszthatja azt az előrejelzést, miszerint a jövőben növekszik a kábeltévé fontossága. "Az adatok azt mutatják, hogy helyesek a kábeltévés ipar törekvései, amikor támogatja a szélessávú hozzáférést biztosító hálózat kiépítését. Ezt később a nagy sebességű video on demand (egyéni videorendszer) és a nagy felbontású HDTV alapjait képezheti" - mondta a CCTA elnöke. Eközben a PC és a televízió közti határ egyre olvad. A felmérés adatai szerint az internetes kapcsolattal rendelkező kanadai háztartások 23 százaléka már a számítógépén néz videofilmeket. A 15-19 év közötti korosztályban ez az arány eléri a 61 százalékot.

n Mátrix 2.-kalózmásolatok Szélesvásznú, surround hangzású Mátrix-kópiák tűntek fel az interneten - adta hírül az Index. Múlt héten a magyar 0day warez honlapján is fent volt a Mátrix - Újratöltve, ahonnan egy emelt díjas SMS fejében bárki letölthette a digitális kópiát. Kisvártatva azonban a szolgáltató törölte az egész honlapot.

n Szarvas kenguru Ausztrál régészek szarvakkal rendelkező kenguruk teljesen ép csontvázait ásták elő a föld alól a Nullarbor-síkság barlangjaiban. A kutatók szerint a csontos szarvak a kenguru szemének védelmét szolgálhatták.

n Klónöszvér Május elején megszületett az első klónozott öszvér, amely egyben az első klónozott lóféle. A Science magazin múlt pénteki számában bejelentett esemény azért is egyedülálló, mert az öszvérek szinte kivétel nélkül terméketlenek.

n Rákkutatás Egy 60 ezer ember bevonásával készített felmérés szerint akik hajlamosak az aggódásra, nagyobb valószínűséggel lesznek rákbetegek. Az egyik elmélet szerint egyes lelkiállapotok, például a stressz, félelem vagy depresszió csökkenteni tudja a test ellenállását a rákossá váló sejtekkel szemben.

n Pornóvírus Új vírus terjed magyar nyelvű e-mailekben, Maya Gold pornósztár fényképeit ígérve a címzetteknek. A csatolt fájlban azonban nem fotók vannak, hanem egy vírus, amely megbénítja az egeret, teleszemeteli a képernyőt, és nyomtatni kezd. A Vírushíradó szerint Magyarországon gyorsan terjed a féreg.

Figyelmébe ajánljuk