cyber hírek

  • Narancs
  • 2005. május 5.

Külpol

cyber hírek
Virtuális piac Station Exchange néven online piacteret indít júniustól a Sony cég: ezen a felhasználók az EverQuest című, interneten játszható szerepjátékban használható virtuális karaktere-ket és tárgyakat adhatják-vehetik majd.

Konzolpornó A Sony nemrég piacra dobott PSP nevű hordozható játékgépéhez is elérhetővé teszi felnőtteknek szánt tartalmait a Playboy - jelentette be a társaság internetes részlege szerdán.

Halasztás Májusban biztosan nem száll fel a Discovery űr-repülőgép, mivel az üzemanyag-tartály külső burkolatán jeget találtak. A szakértők attól félnek, hogy a kilövés során a lerakódások leszakadnak, és felsértik az űrsikló hőpajzsát.

Nanocsövek Az amerikai űrkutatási hivatal szerint túlsúlyosak az űrhajók, ezért a réz áram-kábeleket a jövőben szén nanocsövekre cserélik. Az új drót kifejlesztésével a Rice egyetem munkatársait bízták meg.

Az év embere Egy magyar professzor, B. Nagy János kapta meg a "2004-es év embere" díjat Belgium francia ajkúak lakta országrészében, Vallóniában. A professzor 1941-ben született Akasztón, és 1956-os menekültként érkezett Belgiumba. Jelenleg a namuri egyetem tanára, az ottani, nukleáris mágneses rezonanciát kutató központ vezetője.

Emancipáció Egy spanyol mérnök által kifejlesztett high-tech mosógép meghökkentő funkciót kínál: ujjlenyomat-érzékelője legfeljebb kétszer engedi, hogy a feleség indítsa a mosást, a következő adagot már férjének kell indítania.

Digitális szakadék Az olyan szülők, akik nem tudnak segíteni gyerekeiknek az internet használatában, hátráltatják fiaik-lányaik tanulmányait, és rontják későbbi elhelyezkedési esélyeiket - állapították meg brit kutatók.

E-márkák Egy brit vállalat elemzése szerint az eBay a legnépszerűbb márka az interneten - adta hírül az Index. Az Envisional internetfigyelő cég pontozásos módszerrel mérte fel a márkák netes előfordulását, pozitív és negatív tartalom szerint elkülönítve. Az első helyen, a legjobb megítéléssel az eBay végzett, a legrosszabb minősítést pedig a McDonald's kapta. "A fogyasztókra gyakorolt hatást illetően az internetes megjelenés hamarosan utoléri a televíziós reklámok szintjét, ezért a nagy márkák nem engedhetik meg maguknak, hogy ne foglalkozzanak a netes reprezentációval" - mondta a BBC-nek Ben Coppin, az Envisional igazgatója. Az eBay üzletileg is sikeres évet zárt, az idén az egymillió dolláros álomhatár fölé jutott a bevétele, a cég vezetése szerint többek között a PayPal online fizetési rendszernek köszönhetően. A McDonald's ugyanakkor az elmúlt évben leginkább negatív szerepben jelent meg az interneten, főként a Supersize Me mozifilm kapcsán. A Microsoft volt a hatodik legrosszabbnak megítélt vállalat a listában. Az elemzők szerint ez azért lehetséges, mert a felhasználók online fórumokon elégedetlenkednek a biztonsági rések, az operációs rendszerek hibái miatt. A Envisional száz vállalat netes megjelenését vizsgálta. Webszájtokat, hírportálokat és online közleményeket figyeltek, regisztrálták a vállalatok megjelenését és számolták a cégnevek előfordulását. A népszerűségi mutatót pedig az online anyagok tartalomelemzésével állapították meg.

Titánok alkonya Minden valószínűség szerint utolsó alkalommal indított az USA Titan hordozórakétát a hét végén a Cape Canaveral űrközpontból. A rakéta a nemzeti felderítési hivatal (National Reconnaissance Office, NRO) számára szigorúan titkos rakományt szállított. Az NRO felügyeli az USA kémműholdjait. 1959 óta összesen kereken 170 Titan rakétát lőttek fel. A típust eredetileg interkontinentális rakétának szánták. A Titan utóda az Atlas 5, amelyet szintén a Lockheed Martin konszern fejlesztett ki.

Műhold váltja a világítótornyokat A német hatóságok azt fontolgatják, hogy műholdakkal váltják fel az Északi- és a Keleti-tenger partján sorakozó 479 világítótornyot. A német tengerparton 1539-ben, Travemündében épült a ma álló legrégebbi világítótorony. És bár a legújabbat csak 2002-ben helyezték üzembe Hamburg közelében, már jó ideje a műholdak jelzik a világűrből az utat a sportolók motorcsónakjainak és a tartályhajóknak, és műholdas rádióadások is segítik a navigációt. A felszámolás mellett szól, hogy egy torony karbantartása mintegy 15 000 euróba kerül évente. Ezért számos híres, sürgős szanálásra szoruló világítótorony működtetésének megszüntetését tervezik. Felmerült például, hogy étteremmé vagy szállodává alakítják át Kiel világítótornyát. Leállítanak a tervek szerint több úgynevezett fényhajót is, amelyek a világítótornyok szerepét töltik be egyes öblökben. Helgoland szigetén beérik azzal, hogy csökkentik a teljesítményt és vele az áramfogyasztást: a kibocsátott fény az eddigi húsz tengeri mérföld helyett csak nyolc mérföldre lesz látható.

Páneurópai Nagy Testvér A Hewlett-Packard (HP) belga részlege irányítja azt a projektet, amelynek célja, hogy korszerű, mindenlátó-mindentudó informatikai rendszerrel szerelje fel Európát, így védve az uniós országokat az illegális határátlépőktől, a menekülő bűnözőktől és a csempészektől - adta hírül az Index. A Schengeni Információs Rendszernek (Schengen Information System, SIS) 2007 végére, a vízuminformációs rendszernek (Visa Information System, VIS) pedig már jövőre készen kell lennie. Az EU 40 millió eurót költ a célra, a rendszer információt szolgáltat majd a körözött bűnözőkről, a lopott járművekről, a személyazonosító iratokról, sőt az egyes bankjegyekről is. A SIS biometrikus adatok - arckép, ujjlenyomat vagy akár íriszkép - tárolására is alkalmas lesz, a rendszerhez hozzáférnek majd az egyezményt aláíró országok rendőrségei és határvédelmi szervezetei, illetve korlátozott hozzáférést kapnak a nagykövetségek és a bevándorlási hivatalok.

Rendőri visszaélés Kártérítést követel a berlini rendőrségtől Uschi Glas német színésznő, mivel egy nyomozó a személyi adatait használva jelentkezett be egy pornóoldalra. Glas ügyvédje szerint a rendőrség gyakorlatban akarta rábizonyítani egy pornószolgáltatóra, hogy fiatalkorúak is be tudnak lépni az oldalára, ha felnőttek személyi igazolványát használják. Az egyik nyomozó a színésznő személyi igazolványának sajtóban megjelent fényképéről másolta le az adatokat. Csak a pornószolgáltató elleni eljárás során, az egyik tanúvallomásban derült fény arra, hogy Uschi Glas volt a tesztszemély.

Figyelmébe ajánljuk