Egy autós ámokfutó támadása miatt lezárták a washingtoni Capitoliumot

  • narancs.hu
  • 2021. április 2.

Külpol

A támadót lelőtték, miután két rendőrt elgázolt.

Helyi idő szerint péntek délután egy autós elgázolt két rendőrtisztet a washingtoni törvényhozás épülete előtti ellenőrzőpontnál, majd autójával egy betonbarikádba rohant. A capitoliumi rendőrség jelentése szerint a gyanúsítottat meglőtték, amikor az ütközést követően kiszállt az autójából, és kést rántott.

Yogananda Pittman, a capitoliumi rendőrség vezetője azt közölte a CNN-el, hogy az egyik rendőrtiszt és a támadó is életét vesztette az incidensben.

Pittman hozzátette, hogy az elkövető nem volt rajta a capitoliumi rendőrség megfigyelési listáján, és a támadás nem tekinthető terrorcselekménynek.

A rendőrség egyelőre sem a támadó, sem az elhunyt rendőr személyazonosságát nem erősítette meg, azt viszont elmondták, hogy az egyik rendőrt az elkövető késsel sebezte meg, miután kiszállt a járműből. A helyszínen tartózkodó rendőrök ezután lőtték le a tettest.

A pénteki támadást megelőzően egyébként enyhítettek a szigorú biztonsági készültségen a Capitolium körül. Miután január 6-án Trump-párti tüntetők elfoglalták a törvényhozás épületét, a komplexumot szögesdróttal vették körül, és a nemzeti gárda katonái felügyelték a területet. De a szögesdrótot is leszerelték nemrég, és a nemzeti gárda kivezényelt állományának jelentős része is levonult a helyszínről a közelmúltban. A pénteki merénylet után szemtanúk ugyanakkor megerősítették, hogy a támadásra a gárda még jelen lévő tagjai is reagáltak.

Neked ajánljuk