Egy svéd parlamenti bizottság megállapította: a kormány kudarcot vallott a járvány kezelésében

  • narancs.hu
  • 2021. június 3.

Külpol

A testület a bírálatok mellett érdekes módon nem tett említést Svédország sokat bírált stratégiájáról, amely miatt nem zárták le az országot.

Svédország balközép kisebbségi kormánya több vonatkozásban is kudarcot vallott a koronavírus-járvány kezelésében – hangsúlyozta csütörtöki állásfoglalásában a svéd parlament alkotmányügyi bizottsága.

A kormány túl lassú volt a tesztelési és a fertőzési láncolatok nyomon követésében, csődöt mondott az idősek védelmét illetően és nem tudta egyértelműen elhatárolni az országos és a helyi hatóságok hatásköreit – fogalmazta meg bírálatait a testület, amely ugyanakkor nem tett említést Svédország sokat bírált stratégiájáról, amelynek keretében nem zárták le az országot.

Egyértelmű, hogy Svédország nem készült fel a járványra, de tanulnunk kell az elkövetett hibákból – jelentette ki Hans Ekstrom, a bizottság szociáldemokrata alelnöke.

Svédország viszonylag enyhe korlátozásokkal és a lakossághoz intézett felhívásokkal külön utas, egyben vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt.

A testület szerint a kormánynak gyorsabban kellett volna reagálnia a járványügyi helyzetre a tesztelési és nyomon követési rendszerek felállításával, a válság kezelését szolgáló, szélesebb felhatalmazást biztosító törvény kidolgozásával és az idősotthonok karantén alá helyezésével.

"A kormány intézkedései elégtelennek bizonyultak" – szögezte le a bizottságot vezető Karin Enstrom, aki az ellenzéki Mérsékelt Párt politikusa. "Az idősek különösen veszélyeztetettek voltak, és a kormánynak erélyesebben kellett volna fellépnie védelmükben" – tette hozzá.

A tízmillió lakosú skandináv országban a járvány kitörése óta több mint egymillió ember fertőződött meg a koronavírussal, és 14 451-en hunytak el a kórban.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk