Újabb magyar siker: ismét megvétóztuk a közös EU-s állásfoglalást Kínával szemben

  • narancs.hu
  • 2021. június 4.

Külpol

És megint csak mi egyedül – a német külügy ki is borult tőlünk.

Nem ez volt az első alkalom, és ha így haladnak a dolgok, egészen biztosan nem is az utolsó, amikor a magyar diplomácia egyedüliként szembefordul a közös Európai Uniós érdekkel. Megint csak Kínával kapcsolatos ügyben sikerült magunkra maradnunk: az unió tagállamai közös nyilatkozatban szerették volna elítélni, hogy az ázsiai nagyhatalom durván beavatkozik a hongkongi belpolitikába, csorbítva a különleges közigazgatási terület polgárainak szabadságjogait.

Ezúttal arról volt szó, hogy a kínai kormány egyszerűen megtiltotta a városállamban, hogy megemlékezéseket tartsanak a 1989-es Tienanmen téri események évfordulóján. A korábbi években mindig sor került emlékező megmozdulásokra, ám az idén nem egyszerűen ellehetetlenítette ezt a pekingi vezetés, de a megemlékezés egyik szervezőjét, Chow Hang Tung ügyvédet le is tartóztatták.

Az Európai Unió diplomatái ez ellen szerettek volna felszólalni egy közös nyilatkozattal, ám ezt a magyar kormány delegációja ezúttal is megvétózta.

Az elmúlt időszakban ez már a harmadik eset volt, amikor a magyar küldöttség az EU Kínával szembeni egységes fellépését egyedüli tagállamként megakadályozta. Emlékezetes, hogy áprilisban a vétót azzal magyarázta egy magyar diplomata a Reutersnek, hogy azért volt rá szükség, mert „az EU már így is túl sok ügyben folytat vitát Kínával”. Ezt követően májusban újabb hasonló incidensre került sor, ami után Heiko Maas német külügyminiszter „teljességgel felfoghatatlannak” nevezte a magyar döntést.

A májusi eset kapcsán a Politico beszámolt arról is, hogy két uniós külügyi találkozó között Orbán Viktor telefonon beszélt  Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével.

Az erről tudósító kínai közlemények szerint a beszélgetésen Orbán elmondta a kínai elnöknek, hogy Magyarország mennyire fontosnak tartja a jó kapcsolatot Kínával és örül annak, hogy a járvány ellenére növekedni tudott a kétoldalú kereskedelem a két ország között. A kínai elnök pedig arról beszélt, hogy nagyra értékeli Magyarország baráti elköteleződését Kínával szemben.

A pénteki legújabb magyar vétót követően előbb a német kormány külügyi államtitkára, Miguel Berger reagált élesen egy twitter-bejegyzésben, majd hozzá csatlakozott a német parlament külügyi bizottságának vezetője, Norbert Röttgen is. Röttgen egy 26 tagállam bevonásával megfogalmazott, tehát Magyarországot megkerülő nyilatkozat kiadását sürgette, míg Berger az EU külügyi témákban folytatott szavazási szisztémájának újragondolását vetette fel, már nem is első alkalommal.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.