Egy újságíró halálos megfenyegetése miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a román rendőrakadémia volt vezetőit

Külpol

Az oknyomozó újságíró az egyetem doktori iskolájában zajló sorozatos plágiumokról írt.

Első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bukaresti ítélőtábla a román Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia volt rektorát és helyettesét, mert halálosan megfenyegettek egy oknyomozó újságírót, aki az egyetem doktori iskolájában zajló sorozatos plágiumokról írt.

A hétfőn közölt verdikt szerint Adrian Iacob egykori rektort és Mihail Macroci volt rektorhelyettest három év felfüggesztett börtönbüntetésre, közmunka végzésére és kártérítés megfizetésére ítélte a bíróság. A korrupcióellenes ügyészség 2019-ben emelt vádat az egyetem két volt vezetője ellen, akik egy beosztottjuk révén halálosan megfenyegették Emilia Sercan oknyomozó újságírót, aki rendszeresen beszámolt az egyetem doktori iskolájában elkövetett plágiumokról. A most kihirdetett ítélet nem jogerős, az érintettek fellebbezést nyújthatnak be.

Tavaly októberben a román hatóságok bezárták a rendőrakadémia két - jogi és közbiztonsági - doktori iskoláját, miután több plágiumügyre derült fény az újságíró leleplezései nyomán. A döntést Monica Anisie volt oktatási miniszter hozta meg, aki a szaktárca etikai kérdésekkel foglalkozó bizottságának javaslatára megvonta öt évre a rendőrakadémia doktori iskoláinak működési engedélyét.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk