A belarusz KGB négy embere is a leszállásra kényszerített gépen utazott

  • narancs.hu
  • 2021. május 24.

Külpol

Állítja a Ryanair vezérigazgatója.

A belarusz KGB emberei is azon az utasszállító gépen utaztak, amit vasárnap kényszerítettek leszállásra Minszkben – idézi a Ryanair légitársaság vezérigazgatóját a The Guardian.

Michael O’Leary szerint a letartóztatott Raman Prataszevics újságírón és barátnőjén kívül még négy utas hagyta el a fedélzetet, később pedig nem folytatta utazását. A négy gépen utazó titkosszolgálati emberen kívül O’Leary szerint a repülőtéren is több KGB-s várta a bombafenyegetés miatt földre kényszerített gépet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a fehérorosz hatóságok tájékoztatása szerint a repülőgépnek azért kellett leszállnia Minszkben, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak az utasszállító elkísérésére a minszki repülőtérre.

A repülőgépet át is vizsgálták, a NEXTA tájékoztatása szerint azonban nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették. A belarusz belügyminisztérium korrupciós ügyekért és szervezett bűnözésért felelős részlege időközben megerősítette a NEXTA egykori főszerkesztőjének őrizetbe vételét, akit akár tizenöt év börtönre is ítélhetik terrorvádak miatt. A Ryanair azt közölte, hogy a kényszerleszállást követően, a gép átvizsgálása során a fehérorosz hatóságok semmilyen gyanús szerkezetet nem találtak, és a járat mintegy 170 utasával még az este folytathatta útját célállomására, Vilniusba.

Az ügyben megszólalt az EU is, álláspontja szerint a "felháborító intézkedés" a fehérorosz hatóságok egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel – hangoztatta. Közölte azt is, hogy az "elfogadhatatlan fellépés" ügye az Európai Tanács hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére kerül. Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit, beleértve intézkedések meghozatalát a felelősökkel szemben – tette hozzá a főtitkár.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk