Egységes magyar párt jön létre a Felvidéken

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 23.

Külpol

A régiókban élő többi nemzetiséget is képviselni akarják.

Létrejött a Felvidéken a megegyezés az egységes magyar érdekképviselet létrehozásáról - jelentették be az új politikai tömörülést létrehozó pártok, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás elnökei pozsonyi sajtótájékoztatójukon kedden.

Az új párt a

Szövetség - Magyarok, nemzetiségek, régiók (szlovákul Alianca) 

nevet viseli majd. 

Az egységes politikai párt létrejöttéhez vezető megegyezést csaknem kétéves, az egyeztetések többszöri megakadásával jellemzett egységesítési folyamat előzte meg.

"Újabb komoly és fontos lépést tettünk a felvidéki magyarok politikai egységesítése irányába" - jelentette ki Forró Krisztián, az MKP elnöke. Leszögezte: az új párt magyar olyan magyar párt lesz, amely a régiókban élő többi nemzetiséget is képviselni fogja.

Az Új Szó beszámolója szerint Forró azt mondta, a közelmúltban először a Híddal egyeztek meg, de az Összefogással is folytatták a tárgyalásokat.

Forró hozzátette, az új szubjektum pártelnökét az MKP, az országos tanács elnökét a Híd, a párt szakmai elelnökét az Összefogás adja. A közös párt jogi kereteit az Összefogás átalakításával hozzák létre. Ez azt jelenti, hogy a formálisan a másik két párt ebbe olvad bele, de platformok formájában fognak továbbélni. Az Összefogásba való beolvadásra akkor kerül sor, ha a világjárvány miatt nem tudnak aláírásokat gyűjteni a közös párt jogalanyiságának létrehozásához.

Sólymos László, a Híd vezetése a mostani egyezményt az 1998-as pártegyesüléshez hasonlította. Rámutatott, a koronavírus-válság idején különösen fontos, hogy pozitív üzeneteket küldjenek. "Amikor mások szétesnek, mi egyesülünk" - mondta, és közvetlenül is bírálta a szlovák kormányt, amely szerinte a saját viszályaival van elfoglalva. Arról beszélt, hogy a déli régióknak olyan politikusokra van szüksége, akik ismerik az ott élő emberek problémáit. Biztos benne, hogy a Szövetségnek is fontos alappilére lesz a demokráca, az euroatlanti irányultság és az emberi jogok érvényesítése.

Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője azt mondta, az új pártban mindenki megtalálja a helyét, aki ezt szeretné. Ő is bírálta a szlovák kormányt, mondván "a koalíció ezekben a napokban kudarcot vallott". 

Forró a lap kérdésére azt mondta, a közös párt létrehozásáról szóló megállapodás nem tartalmazza, hogy mely szlovák pártokkal dolgoznának együtt, ugyanakkor kizárta, hogy a Marian Kotleba vezette szélsőjobboldali párttal, vagy az abból kivált, ugyancsak szélsőjobboldali formációval együttműködnek, illetve azt is mondta, már többször kizárták, hogy Robert Fico pártjával együtt dolgoznának.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.