Egységes magyar párt jön létre a Felvidéken

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 23.

Külpol

A régiókban élő többi nemzetiséget is képviselni akarják.

Létrejött a Felvidéken a megegyezés az egységes magyar érdekképviselet létrehozásáról - jelentették be az új politikai tömörülést létrehozó pártok, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás elnökei pozsonyi sajtótájékoztatójukon kedden.

Az új párt a

Szövetség - Magyarok, nemzetiségek, régiók (szlovákul Alianca) 

nevet viseli majd. 

Az egységes politikai párt létrejöttéhez vezető megegyezést csaknem kétéves, az egyeztetések többszöri megakadásával jellemzett egységesítési folyamat előzte meg.

"Újabb komoly és fontos lépést tettünk a felvidéki magyarok politikai egységesítése irányába" - jelentette ki Forró Krisztián, az MKP elnöke. Leszögezte: az új párt magyar olyan magyar párt lesz, amely a régiókban élő többi nemzetiséget is képviselni fogja.

Az Új Szó beszámolója szerint Forró azt mondta, a közelmúltban először a Híddal egyeztek meg, de az Összefogással is folytatták a tárgyalásokat.

Forró hozzátette, az új szubjektum pártelnökét az MKP, az országos tanács elnökét a Híd, a párt szakmai elelnökét az Összefogás adja. A közös párt jogi kereteit az Összefogás átalakításával hozzák létre. Ez azt jelenti, hogy a formálisan a másik két párt ebbe olvad bele, de platformok formájában fognak továbbélni. Az Összefogásba való beolvadásra akkor kerül sor, ha a világjárvány miatt nem tudnak aláírásokat gyűjteni a közös párt jogalanyiságának létrehozásához.

Sólymos László, a Híd vezetése a mostani egyezményt az 1998-as pártegyesüléshez hasonlította. Rámutatott, a koronavírus-válság idején különösen fontos, hogy pozitív üzeneteket küldjenek. "Amikor mások szétesnek, mi egyesülünk" - mondta, és közvetlenül is bírálta a szlovák kormányt, amely szerinte a saját viszályaival van elfoglalva. Arról beszélt, hogy a déli régióknak olyan politikusokra van szüksége, akik ismerik az ott élő emberek problémáit. Biztos benne, hogy a Szövetségnek is fontos alappilére lesz a demokráca, az euroatlanti irányultság és az emberi jogok érvényesítése.

Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője azt mondta, az új pártban mindenki megtalálja a helyét, aki ezt szeretné. Ő is bírálta a szlovák kormányt, mondván "a koalíció ezekben a napokban kudarcot vallott". 

Forró a lap kérdésére azt mondta, a közös párt létrehozásáról szóló megállapodás nem tartalmazza, hogy mely szlovák pártokkal dolgoznának együtt, ugyanakkor kizárta, hogy a Marian Kotleba vezette szélsőjobboldali párttal, vagy az abból kivált, ugyancsak szélsőjobboldali formációval együttműködnek, illetve azt is mondta, már többször kizárták, hogy Robert Fico pártjával együtt dolgoznának.

Figyelmébe ajánljuk