Elhunyt Ruth Bader Ginsburg

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 19.

Külpol

Az USA legfelsőbb bíróságának tagja a női egyenjogúság és a liberális értékek fontos képviselője volt.

Elhunyt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg - jelentette be péntek este az Egyesült Államoka szövetségi alkotmánybírósága.

Ginsburg többfajta rákbetegséggel küzdött meg, az elmúlt hónapokban többször is kórházi kezelésre kényszerült, a közlemény szerint washingtoni otthonában, a családja körében áttétes hasnyálmirigyrákban hunyt el.

Ginsburg az alkotmánybíróság legidősebb tagja volt, 1993-ban, a demokrata párti Bill Clinton elnök jelölésére választották a taláros testület tagjává. Az elhunyt bírót a női jogok egyik élharcosaként és a liberálisok ikonjaként tartották számon az Egyesült Államok politikai és közéletében.

Az amerikai politikai élet szereplői mind gyászüzenetekben búcsúztak tőle. Donald Trump elnök "nagyszerű asszonynak" nevezte, s azt mondta: szomorúsággal tölti el a halála. A minnesotai kampánykörúton lévő Trump a kíséretében lévő újságíróknak úgy fogalmazott: Ginsburgnak "kivételes élete volt".

Ginsburg utódlásának kérdése azonban már most politikai csatározások terepének tűnik. Ruth Bader Ginsburg halála elemzők szerint drámaian megváltoztathatja a kilenctagú alkotmánybíróság összetételét. Eddig öt konzervatív és négy liberális bíró foglalt helyet a testületben, egy újabb - Trump által jelölt - konzervatív bíró "átbillentené" ezt a törékeny egyensúlyt a konzervatívok oldalára.

Donald Trump valószínűsíthetően ismerte az elhunyt alkotmánybíró rossz egészségi állapotát. Az amerikai elnök a napokban nyilvánosságra hozott egy olyan, 200 nevet tartalmazó listát, amelyen a lehetséges alkotmánybíró-jelölteket nevezte meg. A péntek éjjeli televíziós vitaműsorokban már azt latolgatták, hogy melyik bíró lehet az, akinek jelölését az elnök bejelenti.


Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) arról számolt be, hogy Ruth Bader Ginsburg a halála előtti napokban unokájának diktált nyilatkozatában állítólag azt mondta: nem akarja, hogy az utódját az elnökválasztás előtt válasszák meg.

Figyelmébe ajánljuk