Elhúzódhat a Trump elleni eljárás, tanúkat hallgathat meg a szenátus

  • narancs.hu
  • 2021. február 13.

Külpol

A szövetségi törvényhozás felsőháza megszavazta, hogy tanúkat hallgathasson meg.

Az 50-50 arányban demokrata és republikánus párti politikusokra oszló szenátus 55-45 arányban hagyta jóvá tanúk meghallgatását. Vagyis 4 republikánus szavazott a demokratákkal. 

A szenátus Jamie Herrera Beutler republikánus képviselőt akarja meghallgatni, aki pénteken arról számolt be, hogy Trump egy telefonbeszélgetésben közölte, hogy a tömeget jobban felháborítja az elnök választási veresége, mint a Republikánus Párt politikusait.

Azt is mondta, hogy Trump eleinte tagadta, hogy az ő támogatói támadták meg a Kongresszust, ahol éppen az elnökválasztás eredményét készült jóváhagyni a szenátus. Herrera Beutler egyike azoknak a republikánus képviselőknek, akik támogatták a Trump elleni eljárás megindítását.

Trump az Egyesült Államok történetének egyetlen elnöke, aki ellen másodszor is alkotmányos vádemelést kezdeményezett a képviselőház. Csekély az esély viszont arra, hogy a szenátus elítélje, ahhoz ugyanis 17 republikánus párti szenátor szavazatára is szükség lenne, mert a demokratáknak nincs meg az ehhez szükséges, kétharmados többségük a felsőházban.

Mitch MaConnell, a republikánus frakció vezetője bejelentette: ő az elnök felmentésére fog szavazni.

Trump ellen lázadás szítása miatt emelt vádat januárban a képviselőház, mert január 6-án tartott, gyújtó hangvételű beszédét követően támogatói megrohamozták a Capitolium épületét. (MTI/Guardian)

 

 

Figyelmébe ajánljuk