Erdogan a gabonaegyezmény újraindításáról tárgyal Putyinnal

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 4.

Külpol

Erdogan nagy kísérettel érkezett a Szocsiban zajló megbeszélésre.

Megérkezett Erdogan Szocsiba, hogy Putyinnal tárgyaljon a gabonaegyezmény újraindításáról – írja a török média tudósítására hivatkozva a Guardian. A török államfő nagy kísérettel érkezett, többek között a védelmi, a külügy, az energiaügyi és a pénzügyminisztere is elkísérte.

Mint a hvg.hu írja, Ankara nagyjából azóta próbálja rávenni az oroszokat a gabonaegyezmény újraindítására, hogy Moszkva korábban egyoldalúan felrúgta azt.

Az egy évig élt megegyezés értelmében Ukrajna 33 millió tonna terményt – elsősorban búzát és kukoricát, valamint napraforgó olajat – szállított külföldre, s

az alku felmondása még Moszkva szövetségeseinek a körében is elégedetlenséget szült.

Nem véletlenül: a világpiaci gabonaárak azonnal emelkedni kezdtek, s amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy hat szegény afrikai ország egyenként 25-50 ezer tonna búzát kap ingyen Oroszországtól, a dél-afrikai elnök, Cyril Ramaphosa – egyébként Putyin tisztelője – azt mondta, Afrikának nem alamizsnára van szüksége, hanem az ukrajnai konfliktus minél előbbi igazságos lezárására.

A NATO-tag Törökországot vezető Erdogan most azt reméli, hogy a gabonamegállapodás alapján újraindíthatják a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokat,

ugyanakkor meglehetősen baljóslatúnak tűnik a tárgyalások jövőjére vonatkozóan az a tény, hogy még a török elnök látogatásának előestéjén is orosz drónok támadták az ukrán gabonaexport egyik központjának számító Izmajil kikötővárost.

Az Erdogant fogadó Putyin azonban mindezek ellenére üdvözlőbeszédében kijelentette, hogy Oroszország kész tárgyalni az általa felmondott egyezmény újraindításáról, bár meg kell jegyezni, hogy önmagában ez nem sokat ér, hiszen Moszkva a békéről is hajlandó tárgyalni a háború kitörése óta, persze abban az esetben, ha elfogadják a feltételeit, mely feltételek rendszerint elfogadhatatlanok.

A megbeszélés végül nem hozott konkrét eredményt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk