Ezek a tüntetők szó szerint meg akarták állítani Brüsszelt, a rendőrség vízágyúval válaszolt

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. november 30.

Külpol

Erőszakba csapott át a belga kormány adópolitikája elleni tiltakozás.

Vízágyúkat és könnygázt vetett be a belga rendőrség pénteken Brüsszel belvárosában a belga kormány gépjárműveket érintő adópolitikája miatt szerveződött, sárgamellényes tüntetők feloszlatására, akik közül több mint hatvan embert őrizetbe vettek.

A helyi média tájékoztatása szerint erőszakba torkollott a belga fővárosba szervezett, békésen kezdődött tiltakozás péntek délután.

A közösségi média felületén meghirdetett spontán megmozdulás néhány száz résztvevője közé arcukat kendővel eltakaró, kapucnit viselő emberek vegyültek, akik nekirontottak a rendőröknek, két rendőrautót megrongáltak, majd felgyújtottak. Kövekkel, útjelző táblákkal és minden mozgatható eszközzel megdobálták a belga szövetségi miniszterelnöki hivatal épületét.

Eldurvult tüntetés Brüsszelben

Eldurvult tüntetés Brüsszelben

Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA

A rendőrség vízágyúk és könnygázgránátok segítségével oszlatták fel a belvárosban menetelve komoly forgalmi dugókat okozó tömeget. Mint elmondták, a demonstrációt megelőzően a rendőrség már több mint 60 embert előállított, akik úttorlaszokat emeltek és kukákat gyújtottak fel a városban, a megmozdulás folyamán további tucatnyi rendbontót fogtak el.

Charles Michel belga miniszterelnök az egyik közösségi oldalra feltöltött üzenetében kijelentette, nincs büntetlenség az elfogadhatatlan erőszakért. A rendbontókat meg kell büntetni! - húzta alá.

Jan Jambon belga belügyminiszter felháborítónak nevezte a rendőrök elleni erőszakos fellépést, akik "minden nap a legtöbbet teszik a polgárok és a társadalom védelme érdekében".

A franciaországi tüntetőkkel rokonszenvező belga megmozdulások nem az üzemanyag adóemelése ellen, hanem a kormány gépjárműveket érintő valamennyi adópolitikája, valamint a fűtőolaj és az elektromos áram magas ára miatt szerveződtek. A belgiumi megmozdulások két hete kezdődtek. A sárgamellényesek főként az ország déli részén, Vallóniában barikádokat emeltek, bevásárló központokat és töltőállomásokat zártak el a forgalomtól.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.