"Ezek terroristák" – Trump kiszivárgott hangfelvételen követelt keményebb fellépést a tüntetők ellen

  • narancs.hu
  • 2020.06.01 20:45

Külpol

Trump arra buzdította a kormányzókat, hogy minél erőteljesebben lépjenek fel a tüntetőkkel szemben.

Konferenciahívást intézett az Egyesült Államok kormányzóihoz Donald Trump elnök, amelyben gyengének nevezte és erőteljesebb fellépésre szólította fel őket a George Floyd halála miatt kirobbant zavargások ügyében – számolt be a CBS News.

A 46 éves afroamerikai George Floydot múlt hétfőn négy rendőr igazoltatta Minneapolisban, majd egyikük a nyakára térdelt és nyolc percig szorította annak ellenére, hogy a férfi azt kiabálta, nem kap levegőt. Floyd nem sokkal az után életét vesztette, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd onnan a kórházba. A halála után kitört erőszakos tüntetések Washingtont is elérték, és a Fehér Ház környékén is gyújtogattak már a tiltakozók.

A CBS News most arról számolt be, hogy Trump elnök hétfőn konferenciahívást tartott, amelynek során a csatorna által megszerzett hangfelvétel szerint azt mondta, növelni fogják a rendőri jelenlétet Washingtonban, és hogy a tüntetők tönkreteszik az ország hírnevét.

Trump emellett arra szólította fel az egyes államok kormányzóit, hogy fogadjanak el a zászlóégetést tiltó törvényeket, amely az Egyesült Államokban a véleményformálás egy alkotmányosan védett eszközének számít jelenleg.

"Washington nagyon jó ellenőrzés alatt volt, de most még erősebb ellenőrzés alá kell helyeznünk. Több ezer embert fogunk behívni. Oda fogunk csapni nagyon, nagyon erősen" – mondta az elnök, majd kritizálta a kormányzókat az eddigi, szerinte túl gyenge lépéseikért.

"Hibát követtek el, mert úgy csináltok, mintha hülyék lennétek. Néhányan nagyon jó munkát végeztek. De sokan közületek – ez nem egy jó nap az országunknak" – magyarázta Trump, aki az egyik résztvevő szerint meglehetősen zavartnak tűnt.

"Uralnotok kell, ha nem uraljátok, csak vesztegetitek az időtöket. El fognak tiporni titeket. Egy rakás balféknek fogtok kinézni. Uralnotok kell" – mondta az elnök a kormányzóknak.

A hívás során Trump azt is kifejtette, hogy az erőszak szerinte a radikális baloldal műve, de vannak köztük fosztogatók is, akik csak megragadják az alkalmat, hogy ingyen cuccokhoz jussanak. Az elnök azt mondta, róluk mind van felvétel, ezért mindet el kell ítélni. "Minél keményebbek vagytok, annál kevésbé lesztek célpontok" – fejtegette.

Az elnök azt is mondta, hogy hasonló esetek már voltak korábban is, és "csak akkor sikeresek, ha gyengék vagytok. A legtöbben közületek gyengék."

Az elnök ezért azt javasolta a kormányzóknak, hogy ne hezitáljanak behívni a Nemzeti Gárdát. "Ott van kint a nagy Nemzeti Gárda, amely kész bejönni és veszettül harcolni" – mondta.

Azt is mondta, hogy le kell tartóztatni és megvádolni a tüntetőket.

"Ezt nem lehet azzal elintézni, hogy kapnak egy hetet a fogdában. Ezek az emberek terroristák, ezek terroristák, az az érdekük, hogy rosszat tegyenek az országunknak. Antifák és radikális baloldaliak."

Ezután kifejtette azt is, hogy a tüntetők téglákkal és kövekkel vannak felfegyverezve, ezért "megengedett, hogy visszatámadjatok. Nem kell, hogy arcon dobjanak egy téglával, és ne csinálj semmit. Vissza lehet támadni" – mondta.

A konferenciahívás során a kormányzók is helyzetjelentést tettek, az illinoisi demokrata kormányzó, J. B. Pritzker pedig figyelmeztette az elnököt, hogy "a Fehér Házból jövő retorika csak ront a helyzeten", mert inkább békére kellene felszólítani, és rendőrségi reformot kilátásba helyezni. Trump azonban azt válaszolta neki, hogy "nekem se tetszik a te retorikád, de ez rendben is van így, nem értünk egyet egymással".

Trump egyébként szombat óta nem mutatkozott nyilvánosan, híradások szerint péntek este pedig egy időre a Fehér Ház bunkerjébe költöztették át, ahogy a zavargások az elnöki rezidencia közvetlen közelében zajlottak. A washingtoni polgármester, Murie Bowser a következő két éjszakára kijárási tilalmat rendelt el.

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.