"Ezek terroristák" – Trump kiszivárgott hangfelvételen követelt keményebb fellépést a tüntetők ellen

  • narancs.hu
  • 2020. június 1.

Külpol

Trump arra buzdította a kormányzókat, hogy minél erőteljesebben lépjenek fel a tüntetőkkel szemben.

Konferenciahívást intézett az Egyesült Államok kormányzóihoz Donald Trump elnök, amelyben gyengének nevezte és erőteljesebb fellépésre szólította fel őket a George Floyd halála miatt kirobbant zavargások ügyében – számolt be a CBS News.

A 46 éves afroamerikai George Floydot múlt hétfőn négy rendőr igazoltatta Minneapolisban, majd egyikük a nyakára térdelt és nyolc percig szorította annak ellenére, hogy a férfi azt kiabálta, nem kap levegőt. Floyd nem sokkal az után életét vesztette, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd onnan a kórházba. A halála után kitört erőszakos tüntetések Washingtont is elérték, és a Fehér Ház környékén is gyújtogattak már a tiltakozók.

A CBS News most arról számolt be, hogy Trump elnök hétfőn konferenciahívást tartott, amelynek során a csatorna által megszerzett hangfelvétel szerint azt mondta, növelni fogják a rendőri jelenlétet Washingtonban, és hogy a tüntetők tönkreteszik az ország hírnevét.

Trump emellett arra szólította fel az egyes államok kormányzóit, hogy fogadjanak el a zászlóégetést tiltó törvényeket, amely az Egyesült Államokban a véleményformálás egy alkotmányosan védett eszközének számít jelenleg.

"Washington nagyon jó ellenőrzés alatt volt, de most még erősebb ellenőrzés alá kell helyeznünk. Több ezer embert fogunk behívni. Oda fogunk csapni nagyon, nagyon erősen" – mondta az elnök, majd kritizálta a kormányzókat az eddigi, szerinte túl gyenge lépéseikért.

"Hibát követtek el, mert úgy csináltok, mintha hülyék lennétek. Néhányan nagyon jó munkát végeztek. De sokan közületek – ez nem egy jó nap az országunknak" – magyarázta Trump, aki az egyik résztvevő szerint meglehetősen zavartnak tűnt.

"Uralnotok kell, ha nem uraljátok, csak vesztegetitek az időtöket. El fognak tiporni titeket. Egy rakás balféknek fogtok kinézni. Uralnotok kell" – mondta az elnök a kormányzóknak.

A hívás során Trump azt is kifejtette, hogy az erőszak szerinte a radikális baloldal műve, de vannak köztük fosztogatók is, akik csak megragadják az alkalmat, hogy ingyen cuccokhoz jussanak. Az elnök azt mondta, róluk mind van felvétel, ezért mindet el kell ítélni. "Minél keményebbek vagytok, annál kevésbé lesztek célpontok" – fejtegette.

Az elnök azt is mondta, hogy hasonló esetek már voltak korábban is, és "csak akkor sikeresek, ha gyengék vagytok. A legtöbben közületek gyengék."

Az elnök ezért azt javasolta a kormányzóknak, hogy ne hezitáljanak behívni a Nemzeti Gárdát. "Ott van kint a nagy Nemzeti Gárda, amely kész bejönni és veszettül harcolni" – mondta.

Azt is mondta, hogy le kell tartóztatni és megvádolni a tüntetőket.

"Ezt nem lehet azzal elintézni, hogy kapnak egy hetet a fogdában. Ezek az emberek terroristák, ezek terroristák, az az érdekük, hogy rosszat tegyenek az országunknak. Antifák és radikális baloldaliak."

Ezután kifejtette azt is, hogy a tüntetők téglákkal és kövekkel vannak felfegyverezve, ezért "megengedett, hogy visszatámadjatok. Nem kell, hogy arcon dobjanak egy téglával, és ne csinálj semmit. Vissza lehet támadni" – mondta.

A konferenciahívás során a kormányzók is helyzetjelentést tettek, az illinoisi demokrata kormányzó, J. B. Pritzker pedig figyelmeztette az elnököt, hogy "a Fehér Házból jövő retorika csak ront a helyzeten", mert inkább békére kellene felszólítani, és rendőrségi reformot kilátásba helyezni. Trump azonban azt válaszolta neki, hogy "nekem se tetszik a te retorikád, de ez rendben is van így, nem értünk egyet egymással".

Trump egyébként szombat óta nem mutatkozott nyilvánosan, híradások szerint péntek este pedig egy időre a Fehér Ház bunkerjébe költöztették át, ahogy a zavargások az elnöki rezidencia közvetlen közelében zajlottak. A washingtoni polgármester, Murie Bowser a következő két éjszakára kijárási tilalmat rendelt el.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?