Ferenc pápa felmentette a texasi püspököt

  • narancs.hu
  • 2023. november 12.

Külpol

Döntését nem indokolta, de tényleg sok mindenben eltér a véleményük.

Ritkán fordul elő, hogy egy püspököt a pápa meneszt a tisztségéből. Ha a Vatikán lemondásra szólít fel egy egyházi vezetőt, az általában veszi a lapot, benyújtja a szükséges nyilatkozatot, amit a Szentszék elfogad. Ferenc pápa most felmentette Joseph Strickland texasi püspököt, aki nem volt hajlandó magától lemondani – írja a Guardian.

 

Joseph Strickland 65 éves, 10 éve volt hátra a nyugdíjkorhatárig.

A texasi püspököt még XVI. Benedek nevezte ki. Éppúgy, ahogy I. Ferenc, rendszeresen használja a közösségi médiát véleménye kifejezésére, így sokan tudhatták róla, hogy a pápa kezdeményezéseit kritizálni szokta. Azt sem hagyta szó nélkül, hogy a római katolikus egyház feje toleránsabb az LMBTQ-közösségek irányában, és ezt a hozzáállást várja el az egyháztól is. Joseph atya helytelenítette, hogy Ferenc pápa nagyobb szerepet szánt a laikusoknak az egyház életében.  

A püspök felmentését nem indokolta a Vatikán, sem az amerikai püspöki konferencia.

A Guardian a felmentett püspököt úgy jellemezte, az amerikai katolikus egyházi szervezeten belül az ultrakonzervatív szárnyhoz tartozik, annak egyik szószólója a médiában, és ami közéleti irányultságát illeti, kiáll Donald Trump korábbi elnök mellett. 

Tavaly az abortusz ellen harcoló pap, Frank Pavone szembekerült a Vatikánnal közösségimédia-bejegyzései miatt. Akkor Strickland a védelmére kelve ezt írta: „Az az istenkáromlás, hogy ezt a szent papot eltörölték, miközben egy gonosz elnök az igazság tagadását és a meg nem született gyermekek meggyilkolását támogatja, míg a vatikáni tisztviselők az erkölcstelenséget és a hit letéteményesének tagadását, a papok pedig a nemi zűrzavart és az életeket pusztító ... gonoszságot.” 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk