Ukrán ezredes irányíthatta a gázvezeték-robbantást

  • narancs.hu
  • 2023. november 12.

Külpol

A börtönben lévő Roman Cservinszkij szerint a Washington Post és a Spiegel nem ír igazat róla Északi Áramlat-ügyben, ő pedig koncepciós per áldozata. 

Az amerikai Washington Post és a német Spiegel oknyomozói már a nyáron arról írtak, hogy  az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása az ukrán hadsereg katonai akciója lehetett. Az új információ az, hogy Roman Cservinszkij ezredes, az ukrán különleges erők főtisztje irányíthatta a műveletet, aki közvetlenül az ukrán főparancsnoknak, Valerij Zaluzsnijnak jelentett.

A két újság arra jutott, hogy a tavaly szeptemberi robbantást, amely a négyből három tenger alatti gázvezeték súlyos megrongálódását eredményezte, egy hatfős kommandó hajtotta végre. Odautazásukat hamis név alatt, a hajó bérlését, a búvárfelszereléseik és a robbanóanyagok beszerzését is Cservinszkij ezredes intézte az újságok szerint. 

Az oknyomozó cikkek megjelenése dacára eddig hivatalosan nem közölték, mely ország áll a szabotázsakció mögött. Az első számú gyanúsított Oroszország volt – egy finn-norvég-dán-svéd dokumentumfilm még májusban is arról számolt be, hogy a helyszín közelében három orosz hadihajót láttak. Oroszország tagadott. 

A gázvezeték 51 százalékban az orosz állami kézben lévő Gazpromé, de nyugat-európai energiacégek is a tulajdonosai. Az is gyakran említett szempont, hogy Ukrajnának nem állt érdekében, hogy az Északi Áramlat működjön, mert így kevesebb tranzitdíjat kapott a szárazföldön, ukrán területen át szállított orosz gáz után.

A Washington Post júniusban közzé tette, hogy még Biden elnök is tudhatott az ukrán hadvezetés készülő akciójáról. 

A Washington Post és a Spiegel új cikke ugyanakkor azt állítja, hogy az ukrán hadsereg vezetése az ukrán elnököt, Zelenszkijt kihagyta az akció kiterveléséből és végrehajtásából. Ő csak utólag értesült róla, és ez jellemző az ukrán főparancsnokság és a politikai vezetés kapcsolatára. 

A Telex arról ír, hogy Cservinszkij ezredes börtönben van. Letartóztatták, mert engedély nélkül szervezett egy másik akciót, amellyel segítette volna egy orosz pilóta dezertálását. Eközben állítólag kiadta egy ukrán légitámaszpont koordinátáit. A bázist orosz rakéták találták el, egy katona meghalt, 17 megsérült. Cservinszkij azt mondja, az orosz propaganda műve, hogy az Északi Áramlat felrobbantásának megszervezésével őt vádolják, a letartóztatását eredményező ügy pedig szerinte koncepciós per. Valójában az volt a bűne – állítja –, hogy Zelenszkij elnök egyik tanácsadójáról azt mondta, az oroszoknak kémkedik. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk