Ferenc pápa méltóság elleni bűnnek tartja az abortuszt, a béranyaságot és a nemváltást

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. április 8.

Külpol

A Vatikán most épp a kevésbé világi arcát mutatja, bár megvédte az összes szexuális irányultsággal élő embert.

Ferenc pápa elítélte és az emberi méltóság elleni bűntettnek nevezte az abortuszt, a béranyaságot, a nemváltást és a genderelméletet a Vatikán által hétfőn közzétett nyilatkozattételben – írta az MTI.

 
Ferenc pápa
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani
 
Az öt éve készülő, Végtelen méltóság (Infinite dignity) című húszoldalas nyilatkozattétel az elmúlt hónapokban jelentős változtatásokon esett át. A dokumentumot Ferenc pápa március 25-én hagyta jóvá és rendelte el nyilvánosságra hozatalát.

A doktrína leszögezi, hogy a Vatikán elutasítja a genderelméletet vagy azt az elképzelést, hogy egy ember neme megváltoztatható. A dokumentum szerint Isten a férfit és a nőt biológiailag különböző, különálló lényeknek teremtette meg, és ezzel a tervvel az emberek nem szállhatnak szembe. Az is szerepel benne, hogy az emberi élet – ideértve a magzatot is – szent és sérthetetlen, a terhesség megszüntetése pedig éppen a „legvédtelenebbeket” fosztja meg emberi méltóságuktól.

A Vatikán legújabb nyilatkozattétele párhuzamot von az abortusz és a béranyaság között, amelyek a leírtak szerint a gyermeket tárgyként kezelik, az anyát pedig – egyebek között haszonszerzés céljával – megalázzák és kizsákmányolják. „Az emberi életet nem lehet elnyomni vagy árucikké tenni, még az anyja méhében lévő, meg nem született gyermekét sem. Ebben a tekintetben sajnálatosnak tartom az úgynevezett béranyaság gyakorlatát, amely súlyosan sérti a nő és a gyermek méltóságát. Ez az anya anyagi szükséghelyzetének kihasználásán alapul. A gyermek mindig ajándék, és soha nem egy szerződés tárgya. Ezért remélem, hogy a nemzetközi közösség elkötelezi magát e gyakorlat általános betiltása mellett” – idézte az ANSA olasz hírügynökség a nyilatkozattétel szövegét.

A szöveg kiemeli, hogy minden embert – függetlenül a szexuális irányultságától – tisztelettel kell fogadni, „elkerülve az igazságtalan megkülönböztetés minden jelét, valamint az agresszió és az erőszak minden formáját”. Ferenc pápa arra is kitér, hogy egyes országokban nagyon súlyosak a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek, még a legfejlettebb és legdemokratikusabb országokban is jelen van, hogy a nőket nem ismerik el a férfiakkal azonos méltóságúnak.

Ferenc pápa a szegények, a menekültek és a nők kizsákmányolását szintén az emberi méltóság megsértésének tartja. A nyilatkozatról tartott sajtótájékoztatón a Hittani Dikasztériumot vezető Victor Manuel Fernández bíboros hétfőn kijelentette, hogy a Vatikán nem támogatja a homoszexualitást bűncselekményként kezelő jogszabályokat, és „komoly problémának” nevezte ezek bevezetését.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk