Ferenc pápa utódjaként írnak Erdő Péterről

  • narancs.hu
  • 2024. január 1.

Külpol

Fogadni is lehet rá.

Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke lehet a legesélyesebb arra, hogy Ferenc pápa utódjául válasszák – írja a Mandiner egy egyházi ügyekben jártas olasz honlapra hivatkozva. 

A cikk szerzője jó egészséget kíván Ferenc pápának, de azt latolgatva, hogy vajon az utódja Afrikából, Ázsiából, Európából vagy Amerikából érkezik, nyolc jelöltet vesz számba.

A listán első helyen tényleg Erdő Péter szerepel, akinek értékelő lapján mellette szóló érvként szerepel, hogy fiatal, csak 71 éves, II. János Pál pápa követőjének tekinthető, ellene szóló érv viszont, hogy „keményvonalas”.

A magyar főpap a fogadóirodák listáján is előkelő helyen található. Ez annak köszönhető, hogy a római katolikus egyház élére olyan embert képzelnek, akinek lehet ideje reformokat végrehajtani. A bővebb elemzés szerint életkora mellett az is figyelemre méltó erénye lehet a magyar bíborosnak, hogy van vezetői, pásztori gyakorlata, és meg tudja szólítani a konzervatívokat, úgy, hogy közben nem idegenkednek tőle nagyon a haladó szelleműek.

Szintén jó pontnak számít, hogy a római katolikus és az ortodox egyházak kapcsolatának javításán dolgozik, ez a mostani vatikáni vezetés számára is fontosabb, mint a protestáns egyházakhoz való közeledés.

Ferenc pápa most 87 éves. Utódjáról halála vagy lemondása esetén a pápaválasztó konklávé dönt. Ez a 80 évesnél fiatalabb bíborosok testülete, decemberben 137-en voltak benne. Bár nem kötelező, az utóbbi kétszáz évben pápává csak bíborost választottak, szavazni a vatikáni Sixtus-kápolnában szoktak.

Azt, hogy ez hogyan zajlik, ez az egész jó akciófilm is részletezi:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk