Fesztiváloztak a Washington környéki magyarok

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. április 21.

Külpol

Fellépett a Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, az idén ötvenéves washingtoni magyar cserkészcsapat.

Minden korábbinál többen vettek részt a Magyar Örökség Fesztiválon, a Washington környéki magyarok kiemelt éves kulturális eseményén helyi idő szerint szombaton – írja az MTI.

A Washingtonhoz közeli Macleanben harmadik alkalommal rendezték meg az egész napos hagyományőrző eseményt, amelyen felléptek a washingtoni magyar népzenei együttesek, de érkeztek fellépők New Jersey államból is.

Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.

A Kossuth Alapítvány szervezésében tartott Magyar Örökség Fesztiválon a szokásoknak megfelelően standdal volt jelen a magyar nagykövetség, valamint több diaszpóra szervezet, így a Magyar Emberi Jogok Alapítvány, az Amerikai Magyar Koalíció, a Hungary Foundation gondozásában működő HuGo kezdeményezés, amely mobilalkalmazásként az Egyesült Államok magyar vonatkozású helyeit gyűjti össze.

Az eseményen köszöntőt mondott Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára. A politikus az MTI-nek hangsúlyozta, hogy az ilyen események nemcsak a magyar közösség, hanem a többségi nemzet tagjai számára is lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerjék, milyenek a magyarok. A helyettes államtitkár rámutatott: egy ilyen eseményen az is látható, hogy a magyar kormány diaszpóra támogatásai miképpen hasznosulnak, hiszen a megvalósításhoz hozzájárulnak Magyarországról érkező források is.

Végh Sándor, a szervező Kossuth Alapítvány elnöke azt hangsúlyozta, hogy évről évre egyre több amerikai érdeklődik a magyar kultúra iránt, és az amerikai főváros környékén élő magyarok is növekvő létszámban látogatnak el az eseményre, amelyre az idén már jóval több, mint ezer ember érkezett.

Végh Sándor az általa vezetett Kossuth Alapítványról elmondta: vállalták a Washington környéki magyar szervezetek összefogását is, tekintettel arra, hogy az alapítvány a fenntartója a magyar állam tulajdonában lévő, Washington belvárosában álló Kossuth Háznak. Az intézmény számos magyar programnak ad helyet, valamint több magyar szervezet irodája is az épületben található.

 A címlapkép forrása a Kossuth Foundation Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk