Folytatódik a Brexit-saga, London átírná az északír protokollt

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 17.

Külpol

A britek akár egyoldalúan is módosítanák az aláírt megállapodást, ami feszültséghez vezethet az EU-val. 

A brit kormány a következő hetekben törvénytervezetet terjeszt be a Brexit feltételrendszeréhez csatolt észak-írországi protokoll módosítására - közölte kedden Liz Truss külügyminiszter.

Truss a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában hangsúlyozta: a brit kormány továbbra is azt részesíti előnyben, hogy a heves viták forrásává vált protokoll ügyét tárgyalásokon rendezze az Európai Unióval.

Liz Truss hangsúlyozta azt is, hogy a tervezett módosítás nem a protokoll teljes elvetését célozza.

A brit külügyminiszter egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy London kész egyoldalúan cselekedni, mondván: a brit kormány továbbra is nyitott a tárgyalásokra az EU-val, "abban az esetben, ha tárgyalásos úton is el lehet érni ugyanazt az eredményt", amelyet London a protokoll módosításával szeretne elérni.

A Brexit-megállapodáshoz fűzött 64 oldalas dokumentum alapján Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradt az EU egységes belső piacával és vámuniójával, annak érdekében, hogy ne kelljen újból fizikai ellenőrzést bevezetni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

Így viszont a protokoll alapján a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat kell eseti ellenőrzéseknek alávetni észak-írországi kikötőkben, annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az unió egységes piacára - ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

A konzervatív párti brit kormány és az észak-írországi  protestáns pártok azonban hosszú ideje követelik az EU-tól a protokoll átalakítását, arra hivatkozva, hogy a brit-északír kereskedelem ellenőrzési kötelme kikezdi Észak-Írország alkotmányos pozícióját az Egyesült Királyságon belül.

Keddi parlamenti tájékoztatóján a brit külügyminiszter kijelentette: a protokoll módosítására tervezett törvény "fölösleges bürokráciától mentes zöld folyosót" hozna létre azoknak az áruknak, amelyek az Egyesült Királyságon belül maradnak, vagyis biztosan nem kerülnek át Írországba és így az EU egységes belső piacára.

Hozzátette: a módosítás felszámolja a brit szabványoknak megfelelően gyártott, észak-írországi értékesítésre szánt áruk forgalmának szabályozói akadályait.

Liz Truss szerint ugyanakkor a tervezet biztosítja az EU-piacra tartó áruk teljes körű ellenőrzését az uniós jog alapján.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja gyorsan reagált Truss javaslatára, szerinte jelentős aggályokat vet fel, hogy Nagy-Britannia egyoldalúan módosítaná a jegyzőkönyvet, nem alkalmazná annak egyes elemeit.

Amennyiben az Egyesült Királyság úgy dönt, hogy folytatja a jegyzőkönyv alapvető alkotóelemeit elutasító törvényjavaslat elfogadásának ügymenetét, az Európai Uniónak minden rendelkezésére álló eszközzel és intézkedéssel válaszolnia kell arra - mondta Sefcovic.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk