Kiderült, mennyi pénzbe kerülne Európának leválnia az orosz olajról és gázról

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Külpol

Az Európai Bizottság viszont adna pénzt az átálláshoz. 

Az Európai Bizottság számításai szerint az orosz fosszilis tüzelőanyag-behozatal fokozatos megszüntetéséhez mostantól 2027-ig 210 milliárd eurónyi beruházásra van szükség az EU országaiban – írja a Népszava

A lap birtokába jutott és várhatóan szerdán nyilvánosságra kerülő közlemény szerint a tagállamok a pandémia idején létrehozott helyreállítási alapba csatornázott forrásokkal jutnának többletfinanszírozáshoz.

Ennek keretében külön terveket kellene kidolgozniuk és elfogadtatniuk Brüsszellel a tiszta energiára való átállásuk felgyorsításáról, valamint iparuk és az infrastruktúrájuk különböző energiaforrásokhoz és beszállítókhoz való hozzáigazításáról. 

Az átálláshoz szükséges összeg egyebek mellett a járványügyi helyreállításra rendelkezésre álló, de még fel nem használt hitelekből (ez jelenleg 200 milliárd eurót tesz ki) és mintegy 20 milliárd eurós vissza nem térítendő friss helyreállítási támogatásból állna össze: az utóbbit a széndioxid-kibocsátási egységek árverés útján történő értékesítéséből teremtenék elő.

Emellett a tagállamok a már odaítélt kohéziós forrásaik és agrártámogatásaik átcsoportosításával jutnának pénzhez, ez körülbelül 61 milliárd eurót tenne ki. Az infrastrukturális beruházások támogatására szolgáló Európai Összekapcsolódási Eszközből 800 milliót pályáztatnának az energiaprojektekre. Az elképzelés szerint a közösségi forrásokat nemzeti támogatások egészítenék ki, bevonva a magánszférát és az Európai Beruházási Bankot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.