Franciaország: megszavazták a népszerűtlen nyugdíjreformot

  • narancs.hu
  • 2023. március 16.

Külpol

A kormány a társadalom elöregedésével indokolta a nyugdíjkorhatár emelésének szükségességét.

A rendkívüli tiltakozások ellenére csütörtök délelőtt elfogadta a francia parlament a javaslatot, amely 62 éves korról 64-re emeli a nyugdíjkorhatárt, a mostani 42 helyett pedig 43 év szolgálati idő után jár majd az öregségi nyugdíj. Nálunk ez nők esetében kedvezményesen 40 év, az öregségi nyugdíj korhatára 65 év – írja a Reuters nyomán a 444  .

Januárban először a francia szakszervezetek kezdtek tömeges sztrájkba, hogy tiltakozzanak a nyugdíjreform ellen, majd országszerte több tízezres tüntetéseket tartottak - több mint egymillióan vonulhattak utcára. Közvéleménykutatások szerint akkor

az emberek 68 százaléka ellenezte az új törvényt, de a sztrájkolókkal tartott a parlament bal- és szélsőjobboldali ellenzéke is.

A reform hátterében az áll, hogy Franciaországban kevesen fektetnek magánnyugdíj-pénztárakba. A nyugdíjrendszer az aktuális kormány szerint az összeomlás szélén áll: míg ötven évvel ezelőtt négy dolgozóra jutott egy nyugdíjas, a társadalom elöregedése miatt ez az arány most már egy az 1,7-hez, mondják – és ez várhatóan még tovább csökken majd az elkövetkezendő években.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk