Százezrek tüntetnek a nyugdíjkorhatár emelése ellen Franciaországban

  • narancs.hu
  • 2023. február 11.

Külpol

A francia kormány 62-ről 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt.

Januárban három napos sztrájkkal tiltakoztak a francia szakszervezetek, most pedig több százezren vonultak utcára szombaton a nyugdíjreform ellen. A Reuters tudósítása szerint Emmanuel Macron francia elnök úgy nyilatkozott, az új törvény – amelynek értelmében 62-től 64-re emelnék a korhatárt – elkerülhetetlen, ha meg akarják őrizni a nyugdíjrendszer stabilitását.

A belügyminisztérium közlése szerint nagyjából 963 ezer ember tiltakozott ma országszerte, tizedük, 93 ezer ember Párizsban. Ez azt jelenti, hogy a tiltakozások ereje még nőtt is egy kicsit a januári 80 ezres felvonuláshoz képest. A szakszervezetek a párizsi tüntetők számát jóval magasabbra, 500 ezer főre becsüli.

„Ha nem hallják meg, mi történik az utcákon, mi történik az emberekkel, akkor nem kell meglepődni, ha a tiltakozások elsöprő méretűek lesznek” – mondta a Reutersnek egy tüntető, a 43 éves Delphone Maisonneuve, aki ápolóként dolgozik.

A tüntetések békések, legalábbis a franciákhoz képest: egy autót és néhány kukát felgyújtottak, a rendőrség pedig könnygázzal és füstgránátokkal igyekszik letörni a megmozdulás radikális hangjait.

Az OECD-országok közül a franciák élik a leghosszabb nyugdíjas éveket, és a felmérések szerint az embereknek eszük ágában sincsen lemondani erről a privilégiumról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?