Százezrek tüntetnek a nyugdíjkorhatár emelése ellen Franciaországban

  • narancs.hu
  • 2023. február 11.

Külpol

A francia kormány 62-ről 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt.

Januárban három napos sztrájkkal tiltakoztak a francia szakszervezetek, most pedig több százezren vonultak utcára szombaton a nyugdíjreform ellen. A Reuters tudósítása szerint Emmanuel Macron francia elnök úgy nyilatkozott, az új törvény – amelynek értelmében 62-től 64-re emelnék a korhatárt – elkerülhetetlen, ha meg akarják őrizni a nyugdíjrendszer stabilitását.

A belügyminisztérium közlése szerint nagyjából 963 ezer ember tiltakozott ma országszerte, tizedük, 93 ezer ember Párizsban. Ez azt jelenti, hogy a tiltakozások ereje még nőtt is egy kicsit a januári 80 ezres felvonuláshoz képest. A szakszervezetek a párizsi tüntetők számát jóval magasabbra, 500 ezer főre becsüli.

„Ha nem hallják meg, mi történik az utcákon, mi történik az emberekkel, akkor nem kell meglepődni, ha a tiltakozások elsöprő méretűek lesznek” – mondta a Reutersnek egy tüntető, a 43 éves Delphone Maisonneuve, aki ápolóként dolgozik.

A tüntetések békések, legalábbis a franciákhoz képest: egy autót és néhány kukát felgyújtottak, a rendőrség pedig könnygázzal és füstgránátokkal igyekszik letörni a megmozdulás radikális hangjait.

Az OECD-országok közül a franciák élik a leghosszabb nyugdíjas éveket, és a felmérések szerint az embereknek eszük ágában sincsen lemondani erről a privilégiumról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!