Három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Kirill Szerebrennyikov orosz rendezőt

  • narancs.hu
  • 2020. június 26.

Külpol

Szerebrennyikov korábban többször bírálta az alkotói szabadságra a konzervatív értékek nevében kifejtett kormányzati nyomást, az ellene indított eljárást ezért támogatói politikai ügynek tekintik.

Háromévi, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre és 800 ezer rubel (3 millió 650 ezer forint) bírságra ítélte pénteken egy moszkvai bíróság Kirill Szerebrennyikov világhírű orosz rendezőt, akit különösen nagy kárt okozó sikkasztás és csoportosan elkövetett csalás címén marasztaltak el.

A rendezőt és két társát a bíróság bűnösnek találta abban, hogy a Szegymaja Sztugyija (Hetedik Stúdió) nonprofit szervezetnek folyósított és a Platforma színházi projektre fordított állami támogatásból 129 millió rubelt (mintegy 590 millió forintot) túlszámlázással elsikkasztottak.
Szerebrennyikovra az ügyész eredetileg hatévi szabadságvesztés kiszabását kérte az orosz értelmiség és művészvilág által élénk figyelemmel kísért perben. A rendező védelme az ítélet kihirdetését követően közölte, hogy fellebbezni fog.

Az 50 éves rendező – akit 2017-től tavaly áprilisig egy éven és tíz hónapon át tartottak házi őrizetben – mindvégig tagadta, hogy bűnös lenne, és abszurdnak nevezte a gyanúsítást. Az ügyben egyedül Nyina Maszljajeva, a stúdió főkönyvelője vallotta bűnösnek magát, és vádalku keretében volt kollégái ellen vallott. Utóbb azt nyilatkozta, hogy hatósági nyomás hatására cselekedett.
Egy moszkvai bíróság tavaly októberben, a vádirat hibáira hivatkozva elrendelte az ügy újratárgyalását, aminek nyomán olyan találgatások is lábra kaptak, hogy az ügyet esetleg ejthetik vagy enyhíthetik a vádat.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő – még az ítélet több órán át tartó kihirdetése közben – kijelentette, hogy a Kreml nem kívánja kommentálni a bírósági hatáskörbe tartozó ügyet, szemben a művészvilág számos képviselőjével, akiknek véleményét ismeri. Mint mondta, az orosz vezetés nem érez társadalmi nyomást az ügyben és elmarasztaló ítélet esetén nem számít tüntetésekre.
Peszkov úgy vélekedett, hogy az ügy alkalmat ad annak elemzésére, miként lehetne csökkenteni a korrupció lehetőségét a kulturális intézmények számára adott állami támogatás felhasználásában.

Olga Ljubimova kulturális miniszter hangoztatta, hogy az államot ebben az ügyben jelentős anyagi kár érte és a tárca mindent elkövet annak érdekében, hogy a jövőben hasonló incidens ne fordulhasson elő és törvénytervezetet készített elő, amely el fogja különíteni a színházigazgatói és művészeti vezetői feladatköröket.

Szerebrennyikov, noha klasszikus értelemben nem tekintik ellenzékinek, korábban többször bírálta az alkotói szabadságra a konzervatív értékek nevében kifejtett kormányzati nyomást, az ellene indított eljárást ezért támogatói politikai ügynek tekintik. Házi őrizete ellen Oroszországban és külföldön is ismert művészek tiltakoztak, a pénteki ítélethirdetés idején több száz ember gyűlt össze a bíróság épülténél, köztük ismert értelmiségiek és előadóművészek.

A rendező a bíróságról távozóban megköszönte szimpatizánsainak a támogatást és azt, hogy hittek ő és társai ártatlanságában. "Az igazságért küzdeni kell" – mondta, majd a járványügyi távolságtartás betartására kérte híveit.

Szerebrennyikov szabadságának korlátozása ellenére is folytatta a munkát: tavaly márciusban mutatták be Hamburgban az általa színre vitt Nabuccót, amely már a harmadik rendezése volt házi őrizetének kezdete óta. A Leto (Nyár) című filmet 2018-ban a cannes-i filmfesztiválon mutatták be szintén a részvétele nélkül, három éve pedig a moszkvai Nagyszínházban a Nurejev című balettet állította színpadra, amelyet a közönség lelkesen fogadott, ám később mégis levették a műsorról.
A rendezőt tavaly március végén a legjelentősebb orosz filmes elismeréssel, a Nyika-díjjal (Niké) tüntették ki a Leto rendezéséért, de az elismerés átadásán nem vehetett részt, mert házi őrizetben volt.

Kirill Szerbrennyikov 2012 óta irányítja az egyik legjobbnak tekintett moszkvai színházat, az állami finanszírozású moszkvai Gogol Központot.

A rendező letartóztatásáról és az azt megelőző eseményekről Tompa Andrea írt korábban a Magyar Narancs print kiadásában. A cikk elérhető online az alábbi linken.

Szintet lépett

Kirill Szerebrennyikov orosz rendező történetét ma sokan nagy elődjéhez, Mejerholdéhoz hasonlítják. Mejerhold letartóztatását Sztálin rendelte el, Szerebrennyikovét pedig idén augusztus 22-én maga Putyin, állítják többen. A rendező lefogását a The Moscow Times szerzője politikai kirakatpernek nevezte, a nálunk is ismert Borisz Akunyin író pedig kijelentette: új korszak kezdődött Oroszországban.

Neked ajánljuk