Hat jelölt versenghet tovább Boris Johnson székéért

  • narancs.hu
  • 2022. július 13.

Külpol

Az első fordulóban a legtöbb frakciószavazatot Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kapta.

Hat jelölt jutott tovább a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengés szerdán tartott első szavazási fordulójában. A legtöbb frakciószavazatot Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kapta.

A pártvezetői posztért - amelynek betöltője az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke lesz - nyolc jelölt indult, az első fordulóban mindegyiküknek legalább harminc konzervatív frakciótag voksát kellett megszereznie a továbbjutáshoz.

Sir Graham Brady, az alsóházi konzervatív frakció illetékes szakpolitikai bizottságának elnöke szerda este bejelentette, hogy Jeremy Hunt volt egészségügyi miniszternek és Nadhim Zahawi pénzügyminiszternek a délután tartott első frakciószavazási fordulóban ez nem sikerült, vagyis ők kiestek a további versengésből.

Az élen Rishi Sunak végzett 88 szavazattal,

őt Penny Mordaunt külkereskedelmi államtitkár, volt védelmi miniszter követi 67 vokssal.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, július 7-én csütörtökön lemondott Boris Johnson a brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról. A lépéssel megszűnik Johnson miniszterelnöki tisztsége is, de a kormányfő bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk