Magyarország ajándékba adna 25 kilométernyi szögesdrótot, hogy kerítést építsenek belőle a határra

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. május 20.

Külpol

Montenegró lenne a szerencsés megajándékozott.

A megnövekedett migrációs nyomás miatt kerítés felállítását fontolgatja Albániával közös határán Montenegró – közölte értesülését vasárnap a podgoricai közszolgálati televízió (RTCG).

Mivel a határőrök egyre több illegális bevándorlót fognak el, visszaküldésük pedig nehézségekbe ütközik, a hatóságok úgy döntöttek, ha nem csökken az országba érkező migránsok száma, végső megoldásként akár szögesdrótból készült kerítést is felállíthatnak.

Vojislav Dragovic, a belügyminisztérium határrendészeti osztályának vezetője kijelentette: lehetséges, hogy ilyen, várhatóan népszerűtlen intézkedést kell majd foganatosítania Podgoricának az illegális bevándorlás megfékezése érdekében. Mint mondta, az utóbbi 10 hónapban megnőtt az országba érkezők száma, korábban ugyanis alig egy-két migránst regisztráltak, az utóbbi időszakban viszont több tucatot.

Emlékeztetett arra is, hogy a magyar kormány korábban ígéretet tett Montenegrónak, hogy ha a válság elérné az adriai-tengerparti országot, akkor 25 kilométer határvédelmi drótot ajándékozna neki. A montenegrói–albán határszakasz 172 kilométeres.

Emellett fontos az is, hogy Albániával jó legyen az együttműködés, a kitoloncolási egyezményt tudniillik nehéz betartani, Tirana ugyanis azzal védekezik, hogy semmi sem bizonyítja, a migránsok az ő területükről léptek be Montenegróba, így nem hajlandóak visszafogadni őket.

Figyelmébe ajánljuk