Hazaárulással gyanúsítják az orosz fegyverfejlesztőt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. augusztus 12.

Külpol

Az FSZB szerint a hiperszonikus technológiával kísérletező mérnök államtitoknak számító információt adhatott át egy külföldi állampolgárnak.

 Hazaárulással gyanúsítja és csütörtökön őrizetbe vette a Hiperszonikus Rendszerek Tudományos Kutatói Vállalatának (NIPGSZ) vezérigazgatóját és főkonstruktőrét, Alekszandr Kuranovot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az őrizetbe vett fejlesztő a műszaki tudományok doktora, a Szentpétervári Állami Műszaki Egyetem vezetési rendszerek és technológiák tanszékének professzora, a Lenyinyec holdinghoz tartozó NIPGSZ nyrt. vezérigazgatója és főkonstruktőre. Azzal gyanúsítják, hogy külföldi állampolgárnak adhatott át államtitkot tartalmazó információt. Az nem szerepel a hírügynökségi írásokban, hogy valamilyen fegyverre vonatkozó információkról van-e szó, de egy informátor arról nyilatkozott egy hírügynökségnek, hogy Kuranov kutatásai iránt az Egyesült Államok és Kína is érdeklődött. 

Egy gazdasági lap azt írta, hogy Kuranov vezetésével egy csoport a hiperszonikus légköri sebességű repülés technológiáját kutatta, és kísérleteket is végzett ebben a témában. 

Az orosz állam az állítja, hogy Oroszország megelőzte az Egyesült Államokat és Kínát a hiperszonikus fegyverek fejlesztésében, egyes típusok sorozatgyártását és hadrendbe állítását már meg is kezdte. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018. március 1-jén, a törvényhozás két háza előtt elmondott beszédében jelentette ki először nyilvánosan, hogy Moszkva rendelkezik ilyen eszközökkel.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk