Válaszolt a norvég külügyminisztérium Orbánék perrel való fenyegetőzésére

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 12.

Külpol

A norvég külügy szerint nincs semmiféle alapja a magyar kormány ellenük tervezett jogi eljárásának.

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarország ellbukta a Norvég Alap 77 milliárd forintos támogatását, mert az Orbán-kormány azt akarta elérni, hogy beleszólása legyen, mely szervezetek kezelhetik a civil szervezeteknek járó pénzt. Ezt követően Orbánék rendeletben rögzítették, hogy Norvégia tartozik Magyarországnak, illetve belengették azt is, hogy a magyar kormány pert indít az elbukott támogatások miatt.

A 444 megkérdezte a norvég külügyminisztérium sajtóosztályát, hogy mit gondolnak Orbánék perrel való fenyegetőzéséről. A következtő választ kapták:

 „A 2020 decemberi megállapodás egyértelműen kimondja, hogy nem lehet elindítani a programot, amíg a civileknek szánt támogatások elosztásáért felelős szervezet nincs kiválasztva. Abban is megállapodtunk Magyarországgal, hogyan legyen kiválasztva a támogatásokat kezelő szervezet, és hogy abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, az EGT (Európai Gazdasági Térség) és Norvég Alapok 2014-2021 közötti támogatásainak fennmaradó része nem lesz elérhető Magyarország számára. Így szerintünk nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak Norvégia ellen ebben az ügyben.”

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk