Most hagyják el Afganisztánt! – sürgeti polgárait az USA

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. augusztus 12.

Külpol

Az Egyesült Államok arra számít, a tálibok három hónapon belül elfoglalhatják Kabult.

 

„Az amerikai nagykövetség felszólítja az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Afganisztánt a rendelkezésre álló kereskedelmi légi járatokon” – írta a nagykövetség a honlapján. A kormányellenes tálib felkelők ugyanis egyre nagyobb területeket foglalnak el. A külképviselet figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy a diplomáciai misszió lehetőségei a civilek ellátására – tekintettel a csökkentett létszámra – rendkívül korlátozottak, beleértve a fővárost is.  

Az Egyesült Államok ugyanis április végén a fővárost sújtó erőszak fokozódására hivatkozva hazarendelte kabuli nagykövetségéről azokat a kormányzati alkalmazottakat, akiknek munkavégzése nem helyhez kötött. Ned Price külügyi szóvivő a héten közölte: a tárca naponta ellenőrzi a kabuli amerikai nagykövetség biztonságát.

Afganisztánban a radikális iszlamista tálib felkelők májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból.

A tálibok azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. A tálibok a múlt péntek óta már 11 tartományi székhelyet foglaltak el a 34 közül, így csütörtökön kézre kerítették Gazni délkelet-afganisztáni tartomány azonos nevű, stratégiai fontosságú székhelyét, amely kevesebb mint 150 kilométerre található a fővárostól.

Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő szerdán az amerikai hírszerzés adataira hivatkozva kijelentette: a tálibok harminc napon belül körülzárhatják Kabult, és kilencven napon belül el is foglalhatják az afgán fővárost.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk