Hongkongban is lekapcsolták a BBC rádiót

  • MTI
  • 2021. február 12.

Külpol

Miután előző nap Kínában letiltották az adót.

A hongkongi közszolgálati hírcsatorna bejelentette pénteken, hogy megszünteti a BBC globális hírcsatorna rádiós műsorának sugárzását a városban, miután az előző nap Kínában is letiltották a szolgáltató adását arra hivatkozva, hogy megsértette a külföldi tudósítókra vonatkozó szabályokat.

 A rádiós és televíziós műsorokat felügyelő helyi hatóság közölte, hogy "felfüggeszti" a BBC hírműsorának a sugárzását. A külföldi tudósítók klubjának a véleménye szerint arról van szó mindkét esetben, hogy Peking rá akarja kényszeríteni az ott dolgozó külföldi sajtót, hogy az ő irányvonalát kövesse.

    A hongkongi BBC rádió éjjelente nyolc órában adott híreket a világból, és egy másik adón (R1) hetente egy órában közölt programokat. A hongkongi kábeltévé és a Now TV magántársaságok pénteken még tovább adták a BBC-t.

    A londoni társaság elítélte a kínai hatóságok csütörtöki és pénteki döntését is, és hangsúlyozta, hogy a pontos és részrehajlás mentes hírekhez való hozzáférés alapvető emberi jog. Közölte, hogy minden erőfeszítésével azon lesz, hogy eljuttathassa a híreit az emberekhez.

    "Teljesen elutasítjuk a pontatlanság és az ideológiai elfogultság vádját" - reagált az adó szerkesztősége. "Újságíróink Kínából és Hongkongból őszintén és tisztességesen tudósítottak a történtekről, ahogyan azt az egész világon teszik" - hangsúlyozta a londoni nyilatkozat.

    Dominic Raab brit külügyminiszter "a médiaszabadság elfogadhatatlan korlátozásának" nevezte a pekingi lépést, amely szavai szerint "csak rontani fogja Kína megítélését a világban''.

Figyelmébe ajánljuk