Horvátországban ingyen beoltják a turistákat is

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021.07.17 16:44

Külpol

„Ez a mi hozzájárulásunk a globális erőfeszítéshez” – mondta a miniszterelnök.

A horvát kormány úgy döntött, az országban mindenki ingyen felveheti a koronavírus elleni oltást: azok is, akiknek nincs betegbiztosításuk, így például a Horvátországban nyaraló külföldi turisták – adta hírül az Index.hr.

Van annyi oltóanyagunk, hogy másoknak is jut. Mindenkit beoltunk, aki szeretné, ez lesz a mi hozzájárulásunk a globális erőfeszítésekhez, hogy leküzdjük a Covid–19 világjárványt” – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő. Figyelmeztetett, a koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb, mint a korábbiak, veszélyben vannak, akik nincsenek beoltva.

A tegnapi hírek arról szóltak, hogy az országban nő a vírusos betegek száma, az oltási hajlandóság azonban nem úgy alakul, ahogyan erre számítottak, épp a tengermelléken oltatják be kevesebben magukat. Pedig Horvátország szeretné elkerülni, hogy a turistaszezon közepén váljon súlyosan fertőzött területté.

   Horvátországban az elmúlt 24 órában 139 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal megfertőződött emberek száma. A vírus okozta betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8236-ra emelkedett. Kórházban 112 beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 584 407-en kaptak védőoltást, a jogosultak 39 százaléka, közülük 1 334 004-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 61 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeivel összefüggésben már ötödik napja senki nem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750 maradt. A koronavírusos betegek közül 28-an vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

 A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 871 536-an kaptak védőoltást, közülük 766 161-en már a második adagon is túlvannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 41, illetve 36 százaléka. A Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH) közleménye szerint a Szlovéniában utoljára génvizsgálatnak alávetett pozitív minták 89 százalékánál igazolták a vírus delta variánsát.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk