Rátörték az ajtót a Szabad Európa Rádióra Minszkben

  • narancs.hu
  • 2021. július 16.

Külpol

Újságíróknál, szerkesztőségekben tartottak házkutatást pénteken Fehéroroszországban.

Országszerte független újságírók otthonában, irodájában, és a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió minszki szerkesztőségében is házkutatást tartottak a belarusz biztonsági erők pénteken – írja a Szabad Európa. Az akció szemtanúi szerint a rádióhoz úgy jutottak be, hogy betörték az ajtót. 

 

Két nappal korábban emberi jogokkal foglalkozó szervezeteknél tartottak ugyanígy házkutatást a fehérorosz hatóságok, az akció ellen akkor tiltakozott az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Egy belarusz sajtószervezet információi szerint a pénteki akció tizenkilenc különböző helyszínen zajlott, nem csak az újságírók, hanem rokonaik otthonába is bementek a biztonságiak.

A Szabad Európa tudósítói közül Aleh Hruzdzilovicsot és Ina Sztougyinszkaját őrizetbe vették. Hruzdzilovics felesége arról számolt be, hogy kilencen mentek be hozzájuk, lefoglalták mindkettőjük telefonját, laptopját és számítógépét.

Minden pénzüket elvitték, még azt is, ami az asszony zsebében volt. A férjét pedig bilincsben vezették el.

Arról, hogyan kezdődött Fehéroroszországban a jogvédő szervezetek és a független sajtó elleni fellépés, és mi válthatta ki ezt, ez az írásunk szól:

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk