Nagyon radioaktív egy termálfürdő vize Szlovákiában

  • narancs.hu
  • 2021.07.17 19:46

Külpol

A bellegszencsei mintában mért mennyiség meghaladja az egészségügyi határértéket.

Jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket a radioaktivitás mértéke az Érsekújvári járáshoz tartozó bellegszencsei (Podhájska) termálfürdő vizében – írja a parameter.sk, a szlovák RTVS honlapjára hivatkozva.

Az írás arról szól, hogy a rendőrség és a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség gyanúja szerint az egészségre veszélyes mértékű radioaktivitás tényét megpróbálták elhallgatni.  „A minisztérium vezetése mindent megtesz a termálvíz felhasználásának helyreállítása érdekében. Azonban véget kell vetni a törvénysértésnek” – áll a hatósági nyilatkozatban.

Ha egy termálvíz kisebb mértékben radioaktív, az még nem jelent veszélyt az egészségre.  Magyarországon több fürdő vize is tartalmaz radont, amely radioaktív nemesgáz.

A parameter.sk írása szerint az illetékes minisztérium korábbi irányítói is felelősek azért, hogy a víz összetételének hamis adatai alapján lehetővé tették, hogy folytatódhasson a kitermelés és a felhasználás, ez pedig „árthatott a fürdőt látogató vendégek egészségének”.

A leadkép forrása: parameter.sk

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk