Így lett részese Orbán a Trump-botránynak

  • narancs.hu
  • 2019.12.09 09:01

Külpol

Putyin mellett a magyar kormányfő hangolhatta az elnököt Ukrajna ellen.

Donald Trump és Orbán Viktor májusi privát megbeszélésének Kárpátalja volt a tárgya, amiben az elnök a saját védelmi miniszterét leintve jelezte, hogy a magyar miniszterelnökre hallgat – írja a Direkt36.

Orbánról több tanú állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett ő hangolhatta még Trumpot Ukrajna és Vologyomir Zelenszkij ukrán elnök ellen. A Direkt36 információ szerint azonban a magyar kormányfő jóval kevésbé fontos szereplő az amerikai és az ukrán elnök számára, mint amire a témáról szóló cikkekből lehet következtetni.

Trump a privát megbeszélés során Patrick Shanaman megbízott védelmi minisztert leintette, amikor ő rá akart térni egy tárgyaláson az Ukrajna-témára, mondván: „a miniszterelnökkel (Orbánnal) ezt már négyszemközt megbeszélte”.

Orbán Viktor miniszterelnök Kurt Volkernek is szóba hozta Ukrajnát, aki Ukrajnáért felelős amerikai különmegbízott lett 2017-ben, és aki a Trump elleni vádeljárás legfontosabb tanúja. A kormányfő azt fejtegette Volkernak, hogy Ukrajna mindig is ütközőállam lesz Oroszország és Európa között, és nincs realitása az ország nyugati integrációjának.

Az oknyomozó portál információi szerint egyébként az Orbán-kormány jó kapcsolatra törekszik Zelenkszkij elnökkel. Októberben a miniszterelnök a nyilvánosság kizárásával akart vele tárgyalni, de ez meghiúsult. Az október végi kijevi NATO-Ukrajna találkozót nem blokkolta a magyar kormány, közben Zelenszkij belegyezett, hogy a közös zárónyilatkozatba belevegyék a magyar kissebség ügyét.

A témával a Narancs.hu is részletesen foglalkozott.

Beszédes, ki, mikor, mit lépett: így került Orbán a Trump-botrányba

Amerikai lapok szerint Orbán Viktor májusi washingtoni látogatása is hozzájárult ahhoz, hogy Trump szkeptikusan állt az új ukrán elnökhöz. Íme az események kronológiája, avagy milyen szerepe lehetett a magyar miniszterelnöknek a botrányban, ami akár Trumpot is magával ránthatja.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.