"Inkább koncentráljunk arra, hogyan tudjuk segíteni a kormányokat" – mondta Várhelyi Olivér, amikor Orbán hatalmi törekvéseiről kérdezték

  • narancs.hu
  • 2020. március 25.

Külpol

A magyar uniós biztos, khm, megengedően fogalmazott a felhatalmazási törvényről.

A veszélyhelyzetben hozott kormányrendeletek korlátlan idejű meghosszabbításáról is kérdezték Várhelyi Olivért, az EU bővítésért és szomszédságpolitikai biztosát egy tegnapi videós sajtótájékoztatón, amelyen alapvetően Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak várható megnyitásáról beszélt.

Az újságíró konkrétan úgy fogalmazott, a törvényjavaslat széleskörű hatalmat adna Orbán Viktor kezébe. Várhelyi a beszélgetés leirata szerint először kiemelte, hogy a kérdés nem volt napirenden az általános ügyek tanácsának aznapi ülésén, majd így folytatta:

"Azt ajánlanám mindenkinek, hogy ebben a válságos időszakban koncentráljunk arra, hogy segítsük a kormányok munkáját annak érdekében, hogy minden szükséges intézkedést meg tudjanak hozni. El kellene kerülni, hogy további szükségtelen válságot idézzünk elő azzal, hogy megfelelő értékelés nélkül állítunk dolgokat."

Arra persze aligha lehetett számítani, hogy Várhelyi keményen elítéli Orbánt, de feltűnő, hogy nyilatkozata elüt az Európai Bizottság amúgy is elég udvariasan megfogalmazott álláspontjától.

Christian Wigand, a Bizottság szóvivője például, bár nem értékelte egy az egyben a magyar helyzetet, annyit azért megjegyzett, hogy "a tagállamoknak minden különleges lépéssel a válság megoldását kell szem előtt tartaniuk, az intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük, és kellő indok kell hozzájuk. Emellett csak bizonyos ideig lehetnek érvényben."

Az uniós biztosok mai ülésükön pedig közelebbről is megvizsgálták a jogszabálytervezetet.

Várhelyi Olivér korábbi EU-s nagykövetet tavaly ősszel azután jelölte Orbán a Bizottságba, hogy Trócsányi László jelöltségét megcsáklyázta az Európai Parlament. Várhelyire is csak második nekifutásra bólintott rá az EP, a meghallgatásán az volt a fő kifogás vele szemben, hogy nem lesz független a magyar kormánytól.

Orbán türk barátai miatt kapta a legkeményebb kérdéseket a magyar biztosjelölt

Várhelyi Olivér sok szépet ígért, de nem volt hajlandó elhatárolódni Orbán Viktortól az Európai Parlament külügyi bizottságában. "Az EU irányvonalát, és csak az EU irányvonalát fogom képviselni." "Semmilyen külső befolyásolást nem fogadok el, egyetlen kormány instrukcióit sem teljesítem."

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.