"Inkább koncentráljunk arra, hogyan tudjuk segíteni a kormányokat" – mondta Várhelyi Olivér, amikor Orbán hatalmi törekvéseiről kérdezték

  • narancs.hu
  • 2020.03.25 15:45

Külpol

A magyar uniós biztos, khm, megengedően fogalmazott a felhatalmazási törvényről.

A veszélyhelyzetben hozott kormányrendeletek korlátlan idejű meghosszabbításáról is kérdezték Várhelyi Olivért, az EU bővítésért és szomszédságpolitikai biztosát egy tegnapi videós sajtótájékoztatón, amelyen alapvetően Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak várható megnyitásáról beszélt.

Az újságíró konkrétan úgy fogalmazott, a törvényjavaslat széleskörű hatalmat adna Orbán Viktor kezébe. Várhelyi a beszélgetés leirata szerint először kiemelte, hogy a kérdés nem volt napirenden az általános ügyek tanácsának aznapi ülésén, majd így folytatta:

"Azt ajánlanám mindenkinek, hogy ebben a válságos időszakban koncentráljunk arra, hogy segítsük a kormányok munkáját annak érdekében, hogy minden szükséges intézkedést meg tudjanak hozni. El kellene kerülni, hogy további szükségtelen válságot idézzünk elő azzal, hogy megfelelő értékelés nélkül állítunk dolgokat."

Arra persze aligha lehetett számítani, hogy Várhelyi keményen elítéli Orbánt, de feltűnő, hogy nyilatkozata elüt az Európai Bizottság amúgy is elég udvariasan megfogalmazott álláspontjától.

Christian Wigand, a Bizottság szóvivője például, bár nem értékelte egy az egyben a magyar helyzetet, annyit azért megjegyzett, hogy "a tagállamoknak minden különleges lépéssel a válság megoldását kell szem előtt tartaniuk, az intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük, és kellő indok kell hozzájuk. Emellett csak bizonyos ideig lehetnek érvényben."

Az uniós biztosok mai ülésükön pedig közelebbről is megvizsgálták a jogszabálytervezetet.

Várhelyi Olivér korábbi EU-s nagykövetet tavaly ősszel azután jelölte Orbán a Bizottságba, hogy Trócsányi László jelöltségét megcsáklyázta az Európai Parlament. Várhelyire is csak második nekifutásra bólintott rá az EP, a meghallgatásán az volt a fő kifogás vele szemben, hogy nem lesz független a magyar kormánytól.

Orbán türk barátai miatt kapta a legkeményebb kérdéseket a magyar biztosjelölt

Várhelyi Olivér sok szépet ígért, de nem volt hajlandó elhatárolódni Orbán Viktortól az Európai Parlament külügyi bizottságában. "Az EU irányvonalát, és csak az EU irányvonalát fogom képviselni." "Semmilyen külső befolyásolást nem fogadok el, egyetlen kormány instrukcióit sem teljesítem."

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.