Irán „erőteljes” urándúsításba kezd, ha Trump felmondja az atomalkut

  • narancs.hu
  • 2018. április 22.

Külpol

Diplomácia vagy fenyegetés?

Irán készen áll az urándúsításra, ha Donald Trump felmondja a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut – hangsúlyozta tegnap Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter New Yorkban.

Az MTI tudósítása szerint az iráni diplomácia vezetője azt mondta, országának nem áll szándékában atombombát készíteni, de ha az Egyesült Államok – Donald Trump elnök ígéretéhez híven – felmondja az atomalkut, akkor mégis „erőteljes” urándúsításba kezdenek.

Zaríf szerint az Egyesült Államoknak soha nem kellett attól tartania, hogy Irán atombombát fejleszt.

Trump május 12-ig adott határidőt az atomalku aláíróinak, hogy „javítsák ki” az Iránnal kötött megállapodás szerinte „szörnyűséges hiányosságait”, és ezt kérte az amerikai kongresszustól is. Az amerikai elnök több és gyakoribb nemzetközi ellenőrzést szeretne az iráni atomerőművekben, továbbá nem ért egyet azzal, hogy Teherán csak 2025-ig korlátozza nukleáris tevékenységét.

Az atomalku hat aláírója közül az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország képviselői régóta egyeztetnek az amerikai külügyminisztériummal, hogy Washington hogyan szeretné kiegészíteni a megállapodást, de ezekről a megbeszélésekről (eddig) nem szivárogtak ki részletek.
Az atomprogramról több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően sikerült megállapodni. Irán vállalta, hogy korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az országgal szemben bevezetett szankciókat.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.