Iránban kivégezték a 2017-es tiltakozásokról tudósító ellenzéki újságírót

  • narancs.hu
  • 2020. december 12.

Külpol

Ruhollah Zamot "erőszak szítása miatt" ítélték halálra.

Kivégezték Iránban Ruhollah Zam ellenzéki újságírót szombaton – írja a Reuters az iráni állami média közlésére hivatkozva.

Ruhollah Zam emigrációban élt Párizsban 2017-ben, ekkor tudósított az iráni kormányellenes tiltakozásokról, amelyek eredetileg az élelmiszerárak növekedése miatt törtek ki, majd az iráni politikai elit ellen fordultak. Az újságírót "erőszak szítása miatt" halálra ítélték, az ítéletet az iráni legfelsőbb bíróság kedden hagyta jóvá.

Zamot azután fogták el, hogy 2019-ben visszatért emigrációjából, de hogy pontosan hol, azt nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit, "hogy bonyolult hadművelet során". Ekkor vádolták meg azzal, hogy a több, mint egymillió követővel rendelkező AmadNews hírcstornáján megjelent írásaival szította az országban 2017-ben, a gazdasági helyzet romlása miatt kirobbant tiltakozásokat. Zam többször közvetítette a tiltakozásokat, megjelentette azok időpontját és videókat közölt róluk. 

Az Al Jazeera hozzáteszi, hogy Zam a tárgyaláson tagadta a vádakat, azzal védekezett, hogy ő csupán újságírói munkát végzett.

Figyelmébe ajánljuk