Soros az EU-költségvetésről: a lehető legrosszabb kompromisszum született

  • narancs.hu
  • 2020. december 11.

Külpol

Az üzletember szerint Orbán blöffölt a vétóval, Merkel pedig bedőlt neki.

Soros György nem elégedett a csütörtökön este elfogadott uniós költségvetési alkuval. A lehető legrosszabb kompromisszum született meg végül – írja Soros a Project Syndicate portálon megjelent véleménycikkében. Soros a szöveg elején leszögezi, megérti mekkora nyomás volt Angela Merkel német kancelláron annak érdekében, hogy megállapodjon a vétóval fenyegetőző Lengyelországgal és Magyarországgal, hiszen meglátása szerint Merkel meg akarta akadályozni, hogy egy újabb tagállam elhagyja az Európai Uniót – mégpedig az unió német elnöksége alatt. Mindez Soros szerint azért lehetett volna reális forgatókönyv, mert az utóbbi időben az a hír keringett, hogy Orbán ki is léptetné az országot, ha bevezetnék a jogállamisági követelményeket.

Továbbá Soros szerint a vétóval való fenyegetőzés csak blöff volt Orbán részéről, Merkelék azonban komolyan vették és olyan megoldáson dolgoztak, amelybe Lengyelország és Magyarország is belemegy. A milliárdos azonban úgy véli, hogy a most elfogadott megállapodás három ponton meglehetősen problémás.

1. Megváltoztatja a korábban (november 5-én) elfogadott, jogállamisággal kapcsolatos megállapodást, annak jelentőségét és eredeti szándékát gyengítve.

2.  Lehetővé teszi, hogy akár két évvel később lépjen életbe a jogállamisági kitétel, amivel Orbán csak időt nyer, hiszen elképzelhető, hogy 2022 után, vagyis a magyar országgyűlési választások után léphetne bármit is ezzel kapcsolatban az EU. Addig pedig a kormány tovább ügyeskedhet annak szabályozásával, hogy mi számít közpénznek. Az így ellopott pénzt pedig magánalapítványokba menthetné, amelyeket Orbán politikai köre irányít.

„A Merkel által összehozott megállapodásnak elsősorban a magyar emberek lesznek az áldozatai” – fogalmaz Soros.

 3. Soros értékelése szerint az Európai Tanács ezzel a megállapodással túllépi hatáskörét, mivel korlátozza az Európai Bizottságot abban, hogy az maga értelmezzen és alkamazzon már elfogadott uniós jogszabályt. Ez pedig veszélyes precedenst teremt, mert ellentétes az EU alapszerződésének szellemével.

 

 

Figyelmébe ajánljuk