Ismert szlovák üzletember rendelhette meg Ján Kuciak megölését
kuciak_gyilkossag_top_story_lead.jpg

Ismert szlovák üzletember rendelhette meg Ján Kuciak megölését

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. március 14.

Külpol

Az ügyészség Szlovákia egyik leggazdagabb emberét, Marian Kočnert gyanúsítja az újságíró és menyasszonya megöletésével.

A szlovák ügyészség megerősítette, hogy Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolásának megrendelésével a hatóságok Marián Kočnert, egy jól ismert szlovák nagyvállalkozót vádolnak. Az oknyomozó újságíróval és menyasszonyával tavaly február 21-én több lövéssel végeztek nagymácsédi otthonukban.

Az ügyészség szerint Kuciak halálát újságírói munkájával összefüggésben rendelték meg. Az ügyészség a vizsgálat menetére hivatkozva nem árulta el, hogy csak egy megrendelőről van-e szó.
Azt viszont elmondták, hogy bebizonyosodott, hogy téves volt az úgynevezett „olasz szál“ - vagyis az, hogy az eset összefüggésben állna a calabriai maffia, a 'Ndrangheta tagjainak szlovákiai tevékenységével és állítólagos kormányközeli kapcsolataikkal.

A tehetős vállalkozó, az újságok címlapjairól is jól ismert Marián Kočner nevét a szlovák média már több alkalommal is összefüggésbe hozta a Kuciak-üggyel és más bűnügyekkel is. A milliárdos vállalkozó egyike volt azoknak a személyeknek, akiknek ügyeiről Ján Kuciak írt. Egy telefonbeszélgetés is a nyilvánosságra került, amelyben a vállalkozó megfenyegette az újságírót. Kuciak feljelentést tett a rendőrségen, de az ügyet végül idő előtt lezárták. Kočner egy más ügyben - több komoly jelentőségű gazdasági bűnténnyel kapcsolatban - már több hónapja vizsgálati fogságban van.

false


A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben nyolc személyt vett őrizetbe a Kuciak-ügyben. Később gyilkosság elkövetésének alapos gyanúja miatt hármójuk ellen eljárást indítottak. Köztük volt a kettős gyilkosság feltételezett elkövetője, Tomás Sz., akit a révkomáromi rendőrség egy volt nyomozójaként azonosított a pozsonyi sajtó, és Alena Zs. is, akit a rendőrség a bűntény közvetlen megrendelőjének, de nem értelmi szerzőjének tart. Úgy vélik, Alena Zs. volt az, aki hetvenezer eurót juttatott a gyilkosság végrehajtójának, de ezt a feladatot vélhetően tőle is megrendelhette valaki. Alena Zs. ellen januárban a rendőrség egy másik gyilkossági ügyben is eljárást indított, gyilkosságban való bűnrészesség miatt.
A kettős gyilkosság áldozatait - egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét - tavaly február végén találta holtan a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. Az újságírót a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben ölték meg, a gyilkosság közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához - köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és a kabinet széles körű átalakításához vezettek.

Figyelmébe ajánljuk