Itt a vége: letartóztatnák a leváltott dél-koreai elnököt

  • - gera -
  • 2017. március 27.

Külpol

Egy működő demokrácia: visszaélt a hatalmával, most tíz évnél is hosszabb időre mehet a börtönbe.

Az ügyészség kezdeményezi a volt dél-koreai elnök, Pak Gun Hje letartóztatását – írta meg a The New York Times. Még tavaly ősszel robbant ki Dél-Korea történetének eddigi talán legnagyobb politikai botránya, amelynek központi figurája a regnáló elnök, Pak Gun Hje volt. A vád szerint a korábbi technokrata vezető, Pak Csong Hi tábornok lánya visszaélt a hatalmával, amikor bizalmasának, Csve Szunsilnek kormányzati iratokat és információkat adott át. Ezzel az volt a legfőbb gond, hogy a nyilvánosság előtt addig ismeretlen nő semmiféle állami pozícióval nem rendelkezett, ehhez képest hozzáfért az elnök beszédeihez, aki még nyomást is gyakorolt különböző cégekre, hogy támogassák a Csve alapítványait. Dél-Koreában már októberben óriási, milliós tüntetések kezdődtek, a lakosság az elnök távozását követelte, aki ugyan bocsánatot kért, ám magától nem akart lemondani.

Belebukni a korrupcióba - Politikai botrány Dél-Koreában

Történelmének legnagyobb demokratikus válságát éli a kelet-ázsiai ország. A szálak a múltba és egy titokzatos, kormányzati pozícióval nem rendelkező tanácsadóhoz vezetnek. Telefonok és égő gyertyák a kezekben, együtt vonuló fiatalok és idősek, több százezres vagy inkább milliós tömeg az utcákon – ezeket lehetett látni a képeken, amelyek október végétől kezdve bejárták a világot, és arról tanúskodtak, hogy a dél-koreaiak már hónapok óta tüntetnek a korrupciós ügybe keveredett államfőjük ellen.

Decemberben szavazta meg a parlament a 2013 óta hivatalban lévő elnök felfüggesztését, majd ezt követte az ún. impeachment, azaz a megvádolási eljárás. Ennek eredményeként március 10-én döntött az alkotmánybíróság, hogy a vád megalapozott, így Pak Gun Hjet hivatalosan felfüggesztették, s ezzel elvesztette a mentelmi jogát.

A The New York Times cikke szerint a volt elnököt több mint 20 órán keresztül hallgatta ki az ügyészég a múlt héten, ezt követően hozták meg a döntést, hogy kezdeményezik Pak Gun Hje letartóztatását. Ha a vádak bebizonyosodnak, az egykori államfőt több mint tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Pak Gun Hje éppen az ügyészségre tart

Pak Gun Hje éppen az ügyészségre tart

Fotó: MTI/EPApool/Dzson Hon Kjun

Az országban május 9-én előrehozott választásokat tartanak, a pártok jelenleg éppen a jelöltállító-verseny közepén tartanak.

(via The New York Times)

Leadkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Figyelmébe ajánljuk