Joe Biden élesen bírálta Trumpot évértékelő beszédében

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. március 8.

Külpol

Az amerikai elnök szerint elődje lényegében arra biztatja Oroszországot, hogy „azt csináljon, amit csak akar”.

Csütörtökön megtartotta évértékelő beszédét Joe Biden amerikai elnök. A State of the Union beszéd az amerikai elnökök hagyományos évértékelője, amelyet minden év első hónapjaiban tartanak a Kongresszus, a kormány és a Legfelsőbb Bíróság tagjai, valamint meghívott vendégek részvételével.

Joe Biden a határvédelemről szóló törvény minél hamarabb elfogadását kérte a Kongresszustól, és azt mondta, készen áll a határon kialakult helyzet kezelésére, ha aláírásra elé kerül az erről szóló törvény. Biden egyúttal elmondta, szerinte elődje nyomást gyakorol a Kongresszus republikánus tagjaira, hogy akadályozzák a törvény elfogadását. Joe Biden beszédében számos alkalommal utalt Donald Trumpra, ám egyetlen alkalommal sem mondta ki a nevét, csak mint „elődjét” említette.

A Kongresszus felsőháza február elején elutasította azt a törvényjavaslatot, amely szigorításokat léptetett volna életbe az illegálisan érkezőkkel szemben. A republikánusok többsége szerint a jogszabály nem jelentett volna valós megoldást az Egyesült Államok déli határaihoz rekordszámban érkező illegális határátlépők megállítására.

A Telex összefoglalója szerint az elnök egyébként már beszéde legelején beleszállt Trumpba,

azzal vádolva riválisát, hogy Trump lényegében arra biztatja Oroszországot, hogy „azt csináljon, amit csak akar” az amerikaiak NATO-szövetségeseivel.

Ezzel Trumpnak arra a nagy felháborodást váltó kijelentésére utalt, amely szerint az exelnök még biztatná is Oroszországot a hadseregükre keveset költő NATO-tagállamok megtámadására.

A Kongresszusban elmondott beszédében Joe Biden elmondta, elnökségének eddigi három éve alatt 14 millió munkahelyet hozott létre, a munkanélküliség 50 éves mélyponton van, valamint 1000 milliárd dollárral csökkent az ország államháztartásának hiánya. A tartós infláció okozta lakossági közhangulattal kapcsolatban azt mondta, hogy időt vesz igénybe, amíg a gazdasági intézkedések eredményeit az emberek érzékelik.

Joe Biden évértékelő beszédében bejelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenes kikötőt hoz létre a Földközi-tengeren a Gázai övezet partjainál humanitárius feladatok ellátására.

Közölte, hogy az amerikai hadsereg alakítja ki a létesítményt, de hangsúlyozta, hogy amerikai katonák nem lépnek majd a szárazföldre. Hozzátette, hogy a humanitárius segítségnyújtás nem lehet másodlagos. Az Izrael és a Hamász közötti háborús konfliktussal kapcsolatban úgy fogalmazott: folyamatosan azon dolgozik, hogy létrejöjjön egy hathetes átmeneti tűzszünet, amely lehetőséget ad a Hamász fogságában lévő túszok kiszabadulására és segélyek bejuttatására, valamint egy tartós tűzszünet kidolgozására.

Évértékelő beszédében az amerikai elnök kitért az Ukrajnában zajló háborúra is, és Ukrajna támogatására szólított fel, emlékeztetve arra, hogy a Kongresszus akadályozza Ukrajna további katonai támogatását. Joe Biden úgy vélte, a demokrácia támadás alatt áll az Egyesült Államokon belül és kívül is.

Biden évértékelőjét követően Donald Trump közösségi oldalán kiadott közleményében azt írta, bármikor, bárhol készen áll a vitára utódjával és legvalószínűbb választási ellenfelével. A republikánus politikus a politikai vita témájaként azokat az ügyeket jelölte meg, amelyek létfontosságúak „Amerika és az amerikai emberek számára”, továbbá megjegyezte, számára elfogadható az is, ha a vitákat a Demokrata Párt vezető testülete, a Demokrata Nemzeti Bizottság szervezi meg.

Donald Trump Joe Biden évértékelő beszédére is reagált. Szerinte Biden elnökségének három éve alatt leépítette azokat az intézkedéseket, amelyeket ő az elnöksége idején az Egyesült Államok határainak biztosítása érdekében hozott, és a jelenlegi elnök hivatalba lépése óta illegálisan érkezett bevándorlók milliói léphettek be az Egyesült Államokba. Szerinte a jelenlegi elnök gazdaságpolitikája felelős az Egyesült Államokban tapasztalt inflációért, az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig azt írta, Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert „nem tiszteli Bident”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!