Donald Trump arra biztatná Putyint, hogy támadja meg a nem fizető NATO-országokat

  • narancs.hu
  • 2024. február 11.

Külpol

Úgy fogalmazott, „bátorítani fogja” Oroszországot, hogy támadjon meg minden NATO-tagot, amely a nyugati katonai szövetség részeként nem fizeti számláit.

Egy szombati kampányeseményen meghökkentő kijelentéseket tett a republikánus elnökjelölt. Felidézett egy anekdotát, amelyben azt mondta egy vezetőnek, hogy az Egyesült Államok nem fogja megvédeni azokat a nemzeteket, amelyek nem rendezték a NATO-tagsággal járó számlákat.

A történet szerint (bár Trump szóhasználatából nem derül ki egyértelműen, hogy valóban megtörtént-e, vagy csak példálózik) egy NATO-ország vezetője megkérdezte tőle, hogy megvédi-e a hazáját az orosz agressziótól. „Azt mondtam: Nem fizettél? Bűnöző vagy? Nem, nem védelek meg, sőt arra biztatnám őket, hogy tegyenek, amit akarnak. Fizetned kell” – mondta az elnök.

A Fehér Ház szóvívője „elborzasztónak és megdöbbentőnek” nevezte a megjegyzéseket, a nyilatkozat „veszélybe sodorja az amerikai nemzetbiztonságot, a globális stabilitást és otthoni gazdaságunkat.”

A Fehér Ház decemberi adatai szerint az Egyesült Államok több pénzügyi támogatást nyújtott Ukrajnának, mint bármely más ország, összesen több mint 44 milliárd dollárt. A republikánusok azonban az év eleje óta minden új finanszírozást blokkolnak – emlékeztet a BBC.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.